Puree z dyni lub mus do słoików

4.8 (5 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Polecam bardzo fajny, prosty przepis na mus z dyni lub po prostu purée.
Taki mus ma zastosowanie do ciast, muffinek , deserów czy zup itp.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • dynia,
Wystaw ocenę:

4.8 (5 ocen)

Zobacz również:

Puree ziemniaczane

Puree z dyni lub mus do słoików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię umyć , pokroić na mniejsze części, usunąć miękki miąższ z pestkami . Tak przygotowaną dynię rozłożyć na blasze skórą do dołu i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 - 190 stopni.
    Piec około 40 minut.
    Po tym czasie dynię wyjąć przestudzić i łyżką wydrążyć miąższ.
    Miąższ zmiksować blenderem na gładkie purée.
    Purée przełożyć do garnka i zagotować co jakiś czas mieszając.
    Przełożyć do czystych , wyparzonych i suchych słoików, dokładnie zakręcić i pasteryzować około 20 - 30 minut. od zagotowania się wody.

Porady

Rada; Tak przygotowane purée można również zamrozić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować