Mus z dyni

5 (1 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób

Bardzo smaczny mus z dyni do słoików na zimę, szybki i łatwy w przygotowaniu. ldealny jako dodatek do ciasta, naleśników, racuchów czy deserów.

  • 20 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 2 kg dyni obranej
    0,5 kg cukru
    1 pomarańcza
    1 cytryna
    Szczypta imbiru
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Musy

Mus z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynie obierz usuń pestki pokrój w drobną kostkę, przełóż do garnka.
    Z cytryny i pomarańczy zetrzyj skórkę a następnie wyciśnij sok. Dodaj do dyni.
  • 2. Podlej 0,5 szklanki wody, dodaj cukier i imbir duś do miękkości aż dynia się rozgotuje. Możesz jeszcze ją zblendować na gładko.
  • 3. Dynię przełóż do słoików szczelnie zamknij i pasteryzuj około 15 minut.
    Po wyjęciu odwracaj do góry dnem.
    Po wystudzeniu przechowuj w chłodnym miejscu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować