Puree z dyni, mus z dyni

0 (0 ocen)

Z miąższu dyni można przygotować zupy, kremy, sosy oraz ciasta. Zamrożone bądź zapasteryzowane puree można wykorzystywać przez cały rok.

Składniki:

  • dynia- dowolna ilość
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Przetwory

Puree z dyni, mus z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wariant 1:
    Dynię obrać, wydrążyć środek z nasionami, pokroić na małe kawałki bądź zetrzeć na tarce. Gotować w dużym garnku na niewielkim ogniu aż do miękkości i odparowania nadmiaru płynu. ( ok 40-50 minut). Następnie za pomocą blendera zmiksować na jednolitą masę.
  • 2. Wariant 2:
    Dynię obrać, wydrążyć środek z nasionami, pokroić, Wyłożyć na blaszce i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni aż do miękkości ( ok 20-3- minut). Wystudzoną dynię zmiksować do uzyskania puree. Nadmiar wody można odcisnąć na sitku wyłożonym gazą.
  • 3. Tak przygotowane puree można zamrozić w przeznaczonych do mrożenia pudełeczkach/woreczkach, zapasteryzować ( 30 min po czym odstawić do góry dnem aż do wystudzenia) bądź przechowywać w lodówce ( do 5 dni).

Porady

Dynię można także piec razem ze skurką, a następnie wyjmować miąższ łyżką ( dynię Hokkaido nie trzeba obierać).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować