Puree/mus z dyni na zimę

4.98 (175 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Tak przygotowany mus można przełożyć do słoiczków i poddać pasteryzacji lub zapakować do torebek foliowych/ pojemniczków i zamrozić. Po rozmrożeniu można wykorzystać zimą do placuszków, kluseczek czy ugotowania zupy mlecznej z zacierkami i dynią. Natomiast ze świeżego musu można zrobić dżemy o dowolnym smaku z różnymi dodatkami, jabłkami, śliwkami czy likierem.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Dynia o mocno pomarańczowym kolorze
    Cukier do smaku, tak, jak lubimy
    ok.1 szklanka wody
    Torebki foliowe lub pojemniczki
Wystaw ocenę:

4.98 (175 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Puree/mus z dyni na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Puree/mus z dyni na zimę 1. Dynię obrać ze skóry, odrzucić nasiona i włókna.
    Miąższ pokroić w grubszą kostkę, przełożyć do garnka, podlać ok. 1 szklanki wody, wsypać cukier do smaku. Gotować do miękkości.
    Potem utłuc tłuczkiem do ziemniaków lub zblendować podręcznym blenderem w garnku.
  • 2. Rada:
    Tak przygotowany mus można przełożyć do słoiczków i poddać pasteryzacji lub zapakować do torebek foliowych/ pojemniczków i zamrozić.
    Po odmrożeniu można wykorzystać zimą do placuszków, kluseczek czy ugotowania zupy mlecznej z zacierkami i dynią. Natomiast ze świeżego musu można zrobić dżemy o dowolnym smaku z różnymi dodatkami, jabłkami, śliwkami czy likierem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować