Puree selerowe z bazylią i palonym masłem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min

Głównym jego składnikiem jest seler, a palone masło dodaje ciekawego smaku. Bardzo proste, ale niesamowicie pyszne. Polecam!

  • 15 min

Składniki:

  • 1 ziemniak (ok 100g)
    1 korzeń selera (ok 400g)
    200ml mleka
    2 łyżki oleju
    sól
    pieprz
    gałka muszkatołowa
    garść liści bazylii (świeżych lub mrożonych)
    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Puree

Puree selerowe z bazylią i palonym masłem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniak i seler obrać, pokroić w kostkę. W rondlu zagotować mleko, wrzucić warzywa i uzupełnić wodą, żeby warzywa były prawie całe pokryte. Gotować na małym ogniu, aż zmiękną, pod koniec gotowania posolić, a następnie zblendować na gładkie pure. Pure doprawić pieprzem i gałką, wsypać bazylię i krótko zmiksować.
    Masło roztopić, dalej podgrzewać, aż zacznie się palić i zmieni kolor na brązowy. Masłem polać puree.
    Można podawać z pieczoną rybą lub kurczakiem, albo jako samodzielne danie.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Seler

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować