Pulpety z mintaja

4.48 (179 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Oboje z mężem już nie pracujemy. Zajmujemy się wnukami: 2-letnim Igorem i 5-letnią Marysią.

Składniki:

  • ● 1,5 kg mrożonych filetów z mintaja
    ● 4-5 łyżek śmietany
    ● marchewka
    ● pietruszka
    ● 1/4 selera
    ● 2 ziemniaki
    ● 2 kromki chleba
    ● jajko
    ● cebula
    ● 1/2 pęczka koperku
    ● łyżka mąki
    ● 1/2 szkl. mleka
    ● sól
    ● pieprz
Wystaw ocenę:

4.48 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pulpety z mintaja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obieramy, myjemy
    i kroimy w dużą kostkę.
    Wlewamy tyle osolonej wody,
    aby były przykryte. Gotujemy
    pod przykryciem na małym ogniu, aż zredukujemy
    wywar do ok. 3 cm. Warzywa
    wyjmujemy.
  • 2. Koperek myjemy, osuszamy
    i siekamy. Chleb namaczamy
    w mleku i mocno
    odciskamy. Cebulę obieramy.
    Filety rozmrażamy. Myjemy
    i osuszamy papierowym
    ręcznikiem kuchennym.
    Przepuszczamy przez
    maszynkę z cebulą i chlebem.
    Dodajemy jajko, 2/3
    koperku oraz mąkę. Dokładnie
    mieszamy. Doprawiamy
    solą i pieprzem.
  • 3. Z masy formujemy niewielkie
    kulki. Gotujemy kilka
    minut w wywarze. Wyjmujemy.
    Wywar miksujemy z warzywami
    i śmietaną. Wsypujemy
    koperek, mieszamy.
    Sosem polewamy pulpety.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Jeśli posmakowało Ci to danie, spróbuj też innych naszych przepisów z mintajem. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mrożenie Zamrożone

Podobne przepisy

To może cię zainteresować