Filet z mintaja po węgiersku

4.5 (159 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Smażony filet rybny pod smaczną warzywną kołderką w lekko pikantnym sosie. Przepis zapisany wiele lat temu w starym zeszycie,trochę zapomniany. Ryby można użyć dowolnej,kto jaką lubi najbardziej. Potrawa bardzo smaczna,warta kontynuacji i godna polecenia na zbliżające się Święta.

Składniki:

  • 400 g mrożonego filetu z mintaja
    1 czerwona papryka
    1 cebula
    200 g pieczarek
    50 g rodzynek
    1 mała puszka kukurydzy
    3 łyżki pikantnego ketchupu
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    sól
    świeżo mielony pieprz
    1/4 łyżeczki ostrej mielonej papryki
    olej do smażenia


    panierka:
    150 g mąki pszennej
    150 g bułki tartej
    2 jajka
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Filet z mintaja po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet rozmrozić,pokroić na mniejsze kawałki,przyprawić solą i pieprzem. Mąkę zmieszać z bułką tartą,jajka roztrzepać w miseczce. Kawałki ryby obtaczać w mieszance mąki i bułki,maczać w jajku i ponownie obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju na złocisty kolor z obu stron. Usmażone kawałki ryby ułożyć na półmisku.
  • 2.
    Pieczarki oczyścić,pokroić w półplasterki i obsmażyć na oleju. Na patelnię do pieczarek dodać pokrojoną w piórka cebulę i pokrojoną w kosteczkę paprykę . Smażyć kilka minut. Następnie dodać ketchup,przecier,rodzynki i kukurydzę. Doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem,solą i mieloną papryką. Patelnię przykryć pokrywą i dusić wszystko około 10 minut. W razie potrzeby można podlać 2-3 łyżki wody. Gorący farsz nałożyć na upieczoną rybę.

Porady

Potrawę można spożywać na gorąco zaraz po przygotowaniu lecz najlepiej smakuje na zimno następnego dnia kiedy ryba przejdzie smakiem pikantnego farszu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kukurydza Papryka Pieczarki Rodzynki Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować