Pulpety z fasolą i ziemniaki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Danie jednogarnkowe to świetny pomysł na pyszny i szybki obiad. Tym razem wersja z klopsikami coś na wzór chilli con carne tylko z ziemniakami. Polecam i życzę miłego dnia.

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego z łopatki
    Duża czerwona papryka
    Cebula
    2 ząbki czosnku
    Puszka białej fasoli
    2-3 duzr lub średnie ziemniaki
    Puszka pomidorów krojonych
    Przyprawa do chilli con care według uznania
    Sól pieprz do smaku
    Pietruszka zielona według uznania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety Klops Klopsiki

Pulpety z fasolą i ziemniaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mięsa mielonego dodajemy sól pieprz czosnkowy i mieszamy.
    Formujemy średniej wielkości kulki i odkładamy do lodówki.
    Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę.
    Na patelnię wlewamy olej i smażymy naszą cebulę z czosnkiem aż się zeszkli.
    Następnie dodajemy pulpety.
  • 2. Ziemniaki obieramy myjemy i kroimy w dość widoczną kostkę.
    Paprykę czyścimy z pestek myjemy i kroimy w kostkę.
    Gdy mięso nabrało ładnego kolor dodajemy resztę składników oprócz fasoli doprawiamy do smaku i dusimy około 15-20 minut pod przykryciem na średnim ogniu.
    Fasolę wyjmujemy z puszki przekładamy na sito i płuczemy pod bieżącą wodą.
    Warzywa po tym czasie powinny być już miękkie więc na sam koniec dodajemy naszą fasolę oraz pietruszkę.
    Wszystko delikatnie ale dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze chwilę.
    Przekładamy na talerz i gotowe. SMACZNEGO.

Porady

Do mięsa nie dodałam jajka. Jak widać klopsy nie rozpadły się podczas duszenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować