Pulpety w sosie pomidorowym z fasolą

4.5 (143 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób

Pyszny i sycący obiad nie tylko na chłodne dni.

  • 40 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • (około 12-16 sztuk w zależności od wielkości, ja robię niewielkie)
    400g mięsa mielonego
    1 jajko
    2 łyżki kaszy manny
    1 łodyga selera naciowego
    kawałek pora
    2 ząbki czosnku
    majeranek
    papryka słodka i ostra
    sól, pieprz
    Dodatkowo:
    2 puszki pomidorów
    1 puszka fasoli
    2 listki laurowe
    bazylia
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Pulpety w sosie pomidorowym z fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pora z selerem drobno pokroić, a czosnek przecisnąć przez praskę.
    Wszystkie składniki pulpecików dokładnie wymieszać.
    Z masy mięsnej uformować niewielkie kuleczki, które należy ostrożnie umieścić w wodzie gotującej się z liśćmi laurowymi.
    Całość gotować około 10-15 minut - od momentu wypłynięcia kuleczek na powierzchnię wody.
    Następnie odlać wodę, aby w garnku pozostało około 200-400 ml oraz dodać pomidory w puszce.
    Wszystko razem gotować aż sos zgęstnieje.
    Na końcy wmieszać fasolę i całość doprawić do smaku.
    (Ja używam bazylii oraz odrobinę soli z pieprzem.)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

NOTKA REDAKCYJNA

Przefiltrowana woda to niezwykle potrzebny składnik do przygotowania zup i sosów. W ten prosty sposób można często polepszyć smak potraw. W tym domowych zapiekanek. Dla naszych czytelników mamy 10 % kod rabatowy. W sklepie Aquaphor należy wpisać kod: burda10. Dotyczy produktów nieobjętych promocją.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować