Pulpety po meksykańsku

4.47 (195 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Danie dla miłośników wyrazistej i aromatycznej kuchni.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    Pulpety:
    500 g mięsa mielonego (najlepiej wołowo-wieprzowego)
    1 jajko
    2 ząbki czosnku
    1 cebula
    1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
    1/2 łyżeczki ostrej papryki
    2 łyżki bułki tartej
    sól
    pieprz

    Sos:
    1 czerwona papryka
    2 cebule
    rozgniecione w moździerzu: 1/2 łyżeczki kolendry, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, 2 ząbki czosnku, 2 pomiory suszone ze słoika, 1/2 łyżeczki papryki chili, 1/2 łyżeczki wędzonej papryki, 1 łyżeczka słodkiej papryki
    1/2 szklanki mrożonej kukurydzy
    500 ml przecieru pomidorowego
    1/2 szklanki wody
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.47 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety Klops Klopsiki

Pulpety po meksykańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę drobno siekamy lub ścieramy na tarce, czosnek preciskamy przez praskę, dodaejemy do mięsa. Składniki na pulpety wyrabiamy dokładnie w misce następnie formujemy kulki. Na patelnię
    z odrobiną oleju obsmażamy pulpety z każdej strony. Dorzucamy drobno posiekaną cebulę, czosnek i pokrojoną w kostkę paprykę, smażymy przez minutę. Dolewamy wodę, przecier pomidorowy, dodajemy kukurydzę, przyprawiamy mieszanką przypraw. Całość dusimy na wolnym ogniu przez 40 minut.
    Smacznego.

Porady

Idealne do ryżu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować