Pulpety z fasolą i pieczarkami w sosie pomidorowym

4.5 (177 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min

Pulpeciki w bardzo pysznym towarzystwie :)

  • 40 min

Składniki:

  • 0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej
    1 jajo
    namoczona w mleku i odciśnięta kajzerka
    2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    sól, pieprz, słodka papryka
    0,5 szklanki mąki pszennej do obtaczania pulpetów
    300 - 350 gramów pieczarek
    1 średnia cebula
    1 puszka czerwonej fasoli
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    sól, pieprz
    słodka i ostra papryka
    1 płaska łyżka mąki pszennej + 1/3 szklanki zimnej wody do zagęszczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety

Pulpety z fasolą i pieczarkami w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki myjemy, osuszamy, kroimy na plasterki. Cebulę siekamy. Grzybki wraz z cebulą podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.
    Mięso łączymy z jajem, przyprawami, zmieloną (razem z mięsem) kajzerką, wyrabiamy na jednolitą masę, formujemy kuleczki nieco większe niż orzech włoski, obtaczamy w mące, wrzucamy na osolony wrzątek (około 1,5 litra). Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości ( około 25 minut), jeśli zachodzi potrzeba, uzupełniamy wywar gorącą wodą, następnie wrzucamy odcedzoną z zalewy fasolę, podsmażone pieczarki, dodajemy koncentrat, przyprawiamy i gotujemy jeszcze około 5 minut. Sos można zagęścić mąką wymieszaną z wodą.

Porady

Zamiast czerwonej fasoli możemy dodać białą, szparagową lub groszek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Pieczarki Fasola czerwona

Notka redakcyjna

PP_01-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować