Pulpety w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mielonego mięsa dodajemy ugotowany ryż,2 łyżki koncentratu pomidorowego,jajko i przyprawy.Wszystko dokładnie wyrabiamy na gładką masę.Na tacę wysypujemy trochę mąki.W dłoniach formujemy pulpeciki i obtaczamy w mące.Gotujemy partiami w wywarze około 2-3 minuty.Jeśli nie mamy świeżego wywaru,możemy go zrobić z kostki rosołowej.Do wywaru z pulpetami dodajemy przecier pomidorowy(jeśli nie mamy domowego,możemy użyć pomidorów z puszki),koncentrat.Doprowadzamy sos do wrzenia,po czym zmniejszamy gaz i gotujemy około 10-15 minut.Doprawiamy do smaku przyprawami.Jeśli lubimy gęste sosy to zaprawiamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody.
Inspiracja: Mój własny przepis.
Komentarze