Pulpety w sosie pomidorowym

4.5 (182 ocen)

Pulpety...kto ich nie lubi.Najbardziej chyba dzieciaki za nimi przepadają.Są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne.

Składniki:

  • Na pulpety:
    1 kg mięsa wołowo-wieprzowego
    wywar warzywny lub mięsny
    100 g ryżu
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 jajko
    papryka słodka
    mąka
    pieprz
    sól
    Na sos:
    400 g przecieru pomidorowego
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1/2 łyżeczki bazylii suszonej lub świeżej posiekanej
    1/2 łyżeczki cukru
    mąka
    pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pulpety w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mielonego mięsa dodajemy ugotowany ryż,2 łyżki koncentratu pomidorowego,jajko i przyprawy.Wszystko dokładnie wyrabiamy na gładką masę.Na tacę wysypujemy trochę mąki.W dłoniach formujemy pulpeciki i obtaczamy w mące.Gotujemy partiami w wywarze około 2-3 minuty.Jeśli nie mamy świeżego wywaru,możemy go zrobić z kostki rosołowej.Do wywaru z pulpetami dodajemy przecier pomidorowy(jeśli nie mamy domowego,możemy użyć pomidorów z puszki),koncentrat.Doprowadzamy sos do wrzenia,po czym zmniejszamy gaz i gotujemy około 10-15 minut.Doprawiamy do smaku przyprawami.Jeśli lubimy gęste sosy to zaprawiamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody.
    Inspiracja: Mój własny przepis.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować