Pulpety w sosie koperkowym

5 (201 ocen)

Moje ulubione pulpety.

Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego
    1 jajko
    kawałek czerstwej bułki
    sól,pieprz, ulubione przyprawy
    mąka do obtaczania

    Sos:

    2 szklanki wody
    1 kostka rosołowa
    ziele angielskie,liść laurowy,pieprz cały
    3 łyżki śmietany
    2 łyżki mąki
    koperek
Wystaw ocenę:

5 (201 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety Sosy

Pulpety w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, (namoczoną w mleku i odciśnietą bulką)
    i przyprawami. Formułujemy małe kuleczki. Obtaczamy je w mące.
    Sos:
    W garnku gotujemy wodę z kostką rosołową ,zielem angielskim,pieprzem i liściem laurowym. Gdy bulion zacznie wrzeć wrzucamy pulpety. Po czasie gdy pulpety się ugotują i wypłyną do góry do kubka wlewamy trochę tego bulionu,dodajemy mąkę i śmietanę i wszystko dobrze mieszamy koziołkiem,aby nie bylo grudek. Wlewamy do sosu. Koperek siekamy drobno,dodajemy do sosu.
    Gotujemy jeszcze chwilke.

Porady

Podawać z ziemniaczkami i mizerią ! Gotowe :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować