Pulpeciki w sosie limonkowo-kokosowym

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pulpeciki z mięsa mielonego w orientalnej lekko kwaśnej odsłonie z nutą mleka kokosowego i chilli, takie moje comford food :)

  • 45 min

Składniki:

  • Pulpeciki
    1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    1/2 papryczki chilli
    1 szklanka bułki tartej
    ½ szklanki mleka
    Sól, pieprz
    Sos:
    ½ łyżeczki kurkumy
    ½ łyżeczki ziaren kolendry
    1/3 łyżeczki cuminu
    1 papryczka chilli
    4 cm kawałek imbiru
    Sok z ½ limonki ( ja miałam naprawdę dużą )
    skórka z ½ limonki
    250 ml bulionu
    Puszka mleka kokosowego
    1 łyżeczka cukru brązowego
    Garść świeżej kolendry
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pulpeciki w sosie limonkowo-kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pulpeciki: Cebulę z czosnkiem kroimy w drobną kostkę przesmażamy na oliwię aż się ładnie zarumienią. Mięso przekładamy do miski solimy i pieprzymy. Bułkę tartą zalewamy mlekiem dodajemy do mięsa, dodajemy przesmażoną cebulę i posiekane chilli i wszystko razem dokładnie wyrabiamy. Lekko wilgotną dłonią formujemy pulpeciki ale niezbyt małe, żeby w środku nie były zbyt suche. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na złoty kolor pulpeciki. Do pulpecików dodajemy przyprawy i pokrojone w plasterki chilli z imbirem, wlewamy bulion i mleko kokosowe, dodajemy skórkę z limonki i sok i gotujemy około 20 minut. Sos doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie brązowym cukrem. Jeśli nie jest zbyt kwaśny dolewamy sok z limonki. Serwujemy z ryżem jaśminowym
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Limonka Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować