Pulpeciki mięsno -marchewkowe zapiekane w sosie koperkowym

5 (168 ocen)

Pulpety są pyszne i sycące! Sos koperkowy i dodatek marchewki nadaje mięsku delikatny smak.

Składniki:

  • 40 dag łopatki wieprzowej
    1 jajko
    sól, pieprz
    pół bułki kajzerki

    kostka rosołowa cielęca
    1 średnia marchewka
    1 łyżka masła lub margaryny

    sos koperkowy:
    30 g margaryny
    1 czubata łyżka mąki
    1,5 łyżki koperku
    3/4 szklanki wody
    sól do smaku
    1-2 łyżki śmietany 12 %
Wystaw ocenę:

5 (168 ocen)

Pulpeciki mięsno -marchewkowe zapiekane w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso zmielić. Bułkę kajzerkę zamoczyć w wodzie, następnie odcisnąć ją i również zmielić. Marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do masy dodać jajko, startą marchewkę, sól i pieprz. Masę wyrobić i i formować z niej niewielkie pulpeciki.
  • 2. Kostkę rosołową rozpuścić w 1,5 l wody. Do wrzącego rosołu wkładać pulpeciki i gotować 20 minut. Następnie wyjąć je łyżką cedzakową i ułożyć w nasmarowanym tłuszczem, naczyniu żaroodpornym.
  • 3. Sos koperkowy: masło roztopić, wsypać koperek i mąkę zasmażyć, a następnie dolać 3/4 szklanki wody i zagotować. Do smaku dodać soli. Na koniec dodać śmietanę i ponownie zagotować, mieszając.
  • 4. Pulpeciki zalać sosem koperkowym i zapiekać w temperaturze 200 stopni przez 15 minut. Podawać z ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper Łopatka Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować