Pulchniutkie muffinki

0 (0 ocen)

  • 20 min

Przepis bardzo prosty każdy może podjąć się upieczenia tego typu babeczek. Zawsze wychodzą pulchne i pyszne :) Przepis ma wiele lat.. dostałam go od babci.

  • 20 min

Składniki:

  • 5 jajek
    1 szklanka cukru
    1 kisiel cytrynowy( dodając inny np. truskawkowy nadamy lekki posmak i kolor )
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier waniliowy
    1/2 szklanki oleju
    1 i 1/2 szklanki mąki

    do dekoracji :

    krem :
    - 400 ml śmietany 30%
    - posypka do dekoracji
    - 2 łyżki cukru pudru

    lukier :

    -sok z cytryny
    -cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pulchniutkie muffinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielić od białek , ubić białka bez cukru na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka do piany i delikatnie zamieszac , następnie cukier, przesianą mąkę, kisiel, cukier waniliowy i proszek. Wymieszać i na sam koniec dodać olej. Przelać do papierowych papilotek i umieścić w foremce aby były równiutkie :) ( ok.20 szt)

    Piec ok. 20min w 180 stopniach :)
  • 2. krem: śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Gotowy wyciskamy na zimne muffinki.

Porady

Jeśli chcesz aby powstały czekoladowe dodaj 2 łyżki kakao. Koniecznie przesiej mąkę nada ona pulchności.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kisiel Wanilia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować