Puchate amoniaczki

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jeśli ktoś nie boi się zapachu amoniaku, który i tak się ulotni, a ma chęć pojeść smacznych, puszystych ciastek , polecam właśnie te. Nie są to ciastka kruche ani nawet biszkoptowe, coś pomiędzy. Bardzo szybkie w przygotowaniu. Doskonałe ze szklanką kakao lub kawy.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciastka:
    3 szklanki maki pszennej
    3 jajka
    1 szklanka mleka
    1 szklanka cukru pudru
    12 dag. roztopionej margaryny
    2 czubate łyżeczki amoniaku
    Dodatkowo:
    2 duże blachy wyłożone papierem do pieczenia
    Lukier:
    5-6 łyżek soku z aronii
    ok. 1 szklanki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Puchate amoniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Mleko miksuję z jajkami, dodaję mąkę zmieszaną z amoniakiem i cukrem, miksuję,na konic, dodaję wystudzoną margarynę, miksuję.Jednolite ciasto nakładam łyżką stołową na blaszki w bardzo dużych odstępach[urosną więcej niż drugie tyle]. Piekę ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciastka zdejmuje z blaszki na kratkę, dopiero ulotni się zapach amoniaku, studzę.
  • jk 2. Składniki lukru ucieram, polewam ciastka, pozostawiam do zastudzenia. Smacznego.

Porady

Należy uważać przy otwieraniu piekarnika, bo amoniak ,,buchnie''nam w oczy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Amoniak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować