Pstrąg z sałatką i ziemniakami

4.5 (173 ocen)

  • 60 min

Z mężem uwielbiamy ryby, na romantyczną kolację we dwoje często przygotowuję właśnie to danie. Smażone pstrągi, lekka sałatka i pieczone ziemniaczki.

  • 60 min

Składniki:

  • ryba:
    2 pstrągi
    4 ząbki czosnku
    sól i pieprz
    oliwa z oliwek

    sałatka:
    mix sałat z roszponką
    2 ogórki gruntowe
    oliwa z oliwek
    przyprawa do sałatek w młynku
    rzeżucha i mandarynka

    ziemniaki
    3-4 ziemniaki
    olej
    sól i pieprz
    rozmaryn
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pstrąg z sałatką i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryby oczyszczamy, myjemy, można odciąć głowę (ja to zrobiłam ponieważ miałam duże pstrągi i nie zmieściłyby się na patelnie). Obrane ząbki czosnku przeciskamy i łączymy z oliwą, dodajemy pół łyżeczki soli i nieco pieprzu - nacieramy pstrągi od wewnątrz, a skórę jedynie opruszamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na 1-2h.
  • 2. Po tym czasie pstrągi smażymy na patelni na rozgrzanym oleju lub oliwie, po ok 7 minut z każdej strony, tak aby skórka się zarumieniła a mięso w środku przybrało biały kolor. Sałatę myjemy, przekładamy do miski, dodajemy pokrojonego w kostkę ogórka, mieszamy z oliwą i doprawiamy do smaku.
  • 3. Ziemniaki myjemy, ze skórką kroimy na cząstki, wewnętrzne części ziemniaka moczymy w oleju i doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem. Układamy je na blaszce na papierze śniadaniowym i wkładamy do nagrzanego piekarnika. pieczemy do czasu aż się zarumienią i będzie można w nie wbić wykałaczkę. Nie podaję dokładnego czasu bo zależne jest to od odmiany ziemniaka. Orientacyjnie ok. 20 minut.
  • 4. Na talerze wykładamy usmażone pstrągi, gorące cząstki ziemniaka oraz sałatkę. Dekorujemy rzeżuchą i mandarynką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować