proste, szybkie i smaczne danie zarówno na obiad, podwieczorek jak i kolację
30 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
płat pstrąga łososiowego ze skórą
mix sałat
ryż jaśminowy
pomidorki cherry
ser typu feta
czerwona cebula
papryka
opcjonalnie oliwki
świeża bazylia
2 ząbki czosnku
pieprz
curry
masło
olej kokosowy
sos sałatkowy - grecki(może być gotowy lub wymieszany z wodą i oliwą z torebki)
Pstrąg łososiowy z ryżem i sałatką grecką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. filet pstrąga płuczemy w wodzie
2. oczyszczamy z błonek i ości
3. od strony mięsa przyprawiamy tylko świeżo mielonym pieprzem
4. czosnek siekamy i mieszamy z masłem
5. na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju kokosowego, do roztopionego oleju dodajemy wymieszanie z czosnkiem masło
6. rozpoczynamy smażenie rybki od strony skóry
7. smażymy ok 2-3 min, w międzyczasie polewamy stopionym masłem górę fileta, po 2-3 min przewracamy filet na stronę mięsa i smażymy kolejne 2-3 min
8. po przesmażeniu przekładamy rybę na papierowy ręcznik w celu odsączenia zbędnego tłuszczu
9. do garnka wsypujemy ryż, dodajemy dwie łyżeczki curry zalewamy wodą ok 2 cm ponad powierzchnię ryżu, gotujemy do miękkośći na wolnym ogniu mieszając
10. mix sałat wykładamy na talerz, dodajemy pokrojone na pół pomidorki, ser feta, piórka cebuli, pokrojoną paprykę, oliwki i bazylię, przed podaniem skrapiamy przygotowanym sosem
11. obok sałatki wykładamy ryż oraz filet rybki
smacznego! ;)
Komentarze