Pstrąg łososiowy z ryżem i sałatką grecką

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

proste, szybkie i smaczne danie zarówno na obiad, podwieczorek jak i kolację

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • płat pstrąga łososiowego ze skórą
    mix sałat
    ryż jaśminowy
    pomidorki cherry
    ser typu feta
    czerwona cebula
    papryka
    opcjonalnie oliwki
    świeża bazylia
    2 ząbki czosnku
    pieprz
    curry
    masło
    olej kokosowy
    sos sałatkowy - grecki(może być gotowy lub wymieszany z wodą i oliwą z torebki)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatka grecka Dania główne

Pstrąg łososiowy z ryżem i sałatką grecką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. filet pstrąga płuczemy w wodzie
    2. oczyszczamy z błonek i ości
    3. od strony mięsa przyprawiamy tylko świeżo mielonym pieprzem
    4. czosnek siekamy i mieszamy z masłem
    5. na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju kokosowego, do roztopionego oleju dodajemy wymieszanie z czosnkiem masło
    6. rozpoczynamy smażenie rybki od strony skóry
    7. smażymy ok 2-3 min, w międzyczasie polewamy stopionym masłem górę fileta, po 2-3 min przewracamy filet na stronę mięsa i smażymy kolejne 2-3 min
    8. po przesmażeniu przekładamy rybę na papierowy ręcznik w celu odsączenia zbędnego tłuszczu
    9. do garnka wsypujemy ryż, dodajemy dwie łyżeczki curry zalewamy wodą ok 2 cm ponad powierzchnię ryżu, gotujemy do miękkośći na wolnym ogniu mieszając
    10. mix sałat wykładamy na talerz, dodajemy pokrojone na pół pomidorki, ser feta, piórka cebuli, pokrojoną paprykę, oliwki i bazylię, przed podaniem skrapiamy przygotowanym sosem
    11. obok sałatki wykładamy ryż oraz filet rybki
    smacznego! ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pstrąg Ryż Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować