Pstrąg z puree z batata pieczony na parze

0 (0 ocen)

Uwielbiam dania które są w całości przygotowane na parze.Przeważnie gotowałam lecz tym razem mój posiłek upiekłam na parze. Wygląd i smak mnie zadziwił. Pstrąg wyszedł bardzo delikatny z chrupiącą skórą a puree z batatów zadziwiało smakiem.Polecam jak najbardziej spróbować.

Składniki:

  • 1 pstrąg patroszony
    świeżo mielona sól
    świeżo mielony pieprz
    sok z cytryny
    1/2 batata ( ok 200 g.)
    1 łyżka jogurtu naturalnego
    1/2 łyżeczki chili
    świeżo mielony pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń Ryba Puree

Pstrąg z puree z batata pieczony na parze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pstrąga myjemy , osuszamy, odcinamy głowę lub zostawiamy wg.upodobania.
    Skrapiamy po wierzchu i od środka sokiem z cytryny , oprószamy świeżo mieloną solą i pieprzem.
  • 2. Batata myjemy , obieramy ze skórki , kroimy w dużą kostkę.
    Składniki umieszczamy w specjalnym naczyniu do pieczenia na parze lub np. w silikonowym naczyniu umieszczonym w naczyniu do pieczenia wypełnionym wodą.
    Pieczemy 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
  • 3. Batata miksujemy lub ugniatamy z jogurtem naturalnym i chili.
    Puree z batata podajemy z pstrągiem.
    Danie oprószamy obficie świeżo mielonym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pstrąg Ryby Bataty (słodkie ziemniaki)

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować