Pstrąg pieczony z ziemniakami

4.49 (148 ocen)

  • 60 min

Pachnące i bardzo smaczne

  • 60 min

Składniki:

  • 2 pstrągi patroszone
    2 łyżki masła
    1 pęczek posiekanego koperku
    sól ,pieprz do smaku
    sok z cytryny
    5 średniej wielkości ziemniaków
    3 ząbki czosnku
    3 łyżki oliwy
    1 żółta papryka
    ½ łyżeczki ostrej papryki
    1 czerwona cebula
    1 łyżeczka tymianku
Wystaw ocenę:

4.49 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Pstrąg pieczony z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ziemniaczki przed pieczeniem 1. Ziemniaki kroimy na cząstki. Mieszamy z oliwą, pokrojonym w plasterki czosnkiem, cebulą pokrojoną na ćwiartki, ½ pęczka posiekanego koperku, pokrojoną drobno żółtą papryką, mieloną papryką, tymiankiem i solą. Wykładamy na blaszkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na co najmniej 30 minut. Od czasu do czasu mieszamy.
  • Pstrągi na ziemniaczkach 2. Pstrągi myjemy, osuszamy, nacieramy solą i pieprzem z zewnątrz i w środku i skrapiamy sokiem z cytryny. Wstawiamy do lodówki na godzinę. Rozcieramy masło z koperkiem i nacieramy w środku każdą rybę
  • Pstrągi po upieczeniu 3. Gdy ziemniaki zaczynają się rumienić, (po ok. 30 minutach) ryby układamy na ziemniakach i pieczemy jeszcze około 15-20 minut. W połowie pieczenia smarujemy ryby masłem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pstrąg Ryby Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować