Pstrąg pieczony z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki kroimy na cząstki. Mieszamy z oliwą, pokrojonym w plasterki czosnkiem, cebulą pokrojoną na ćwiartki, ½ pęczka posiekanego koperku, pokrojoną drobno żółtą papryką, mieloną papryką, tymiankiem i solą. Wykładamy na blaszkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na co najmniej 30 minut. Od czasu do czasu mieszamy.
2.Pstrągi myjemy, osuszamy, nacieramy solą i pieprzem z zewnątrz i w środku i skrapiamy sokiem z cytryny. Wstawiamy do lodówki na godzinę. Rozcieramy masło z koperkiem i nacieramy w środku każdą rybę
3.Gdy ziemniaki zaczynają się rumienić, (po ok. 30 minutach) ryby układamy na ziemniakach i pieczemy jeszcze około 15-20 minut. W połowie pieczenia smarujemy ryby masłem.
Komentarze