PSTRĄG Z BOCZKIEM PIECZONY NA ZIEMNIAKACH

  • wyświetlono: 905 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Rybka w całości pieczona na ziemniakach faszerowana wędzonym parzonym boczkiem. W taki sposób możemy również przygotować filety z różnych ryb. Wtedy nie wkładamy boczku do środka, bo go nie ma. Po prostu owijamy filet szerszym paskiem boczku.

W kuchni Danusi
  • 50min

Składniki


SKŁADNIKI na 2 osoby:

- 2 świeże pstrągi
- ok. 100 g boczku wędzonego parzonego
- 2 ząbki czosnku
- 6- 7 średnich ziemniaków ( zależy od pojemności naszych żołądków)
- 2 - 3 łyżki oleju
- papryka w proszku
- 1 czerwona papryka
- kilka gałązek tymianku
- sól i pieprz
- sok z cytryny
- ćwiartki cytryny do podania ryby

Sposób przygotowania przepisu:

PSTRĄG Z BOCZKIEM PIECZONY NA ZIEMNIAKACH

  • image-19wup981. 1) Ziemniaki obrać, osuszyć i pokroić w plasterki. Posolić, popieprzyć, posypać papryką i wymieszać z olejem. Połowę boczku pokroić w kosteczkę , dodać do ziemniaków i wyłożyć równomiernie do żaroodpornego naczynia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec z termoobiegiem 20 minut.
  • image-13bfc2x2. W międzyczasie:
    2) Sprawionego pstrąga ( lub filety innej ryby) lekko posolić (boczek już solony), popieprzyć i skropić troszkę sokiem z cytryny. Nadziać połową posiekanego czosnku ( filety natrzeć), plasterkami boczku i spiąć wykałaczkami ( filety owinąć szerokim plasterkiem). Ciężko się spina- ja przekłuwam najpierw grubą igłą, a potem wkładam wykałaczkę.
    3) Paprykę pokroić w kosteczkę. Po 20 minutach wyjąć naczynie z ziemniakami , dodać paprykę, pozostały czosnek i przemieszać. Na wierzch ułożyć pstrągi, po bokach położyć gałązki tymianku, na wierzch ryb kilka wiórków masła i wstawić do piekarnika i piec w tej samej temperaturze ok. 25 minut z termoobiegiem. Jeżeli chcemy mieć rybę bardziej rumianą należy wydłużyć troszkę czas pieczenia.
    4) Po tym czasie wyjąć ryby z piekarnika, tymianek wyrzucić ( daje aromat, ale jest wysuszony) i podawać na ziemniakach z cząstką cytryny. Polecam- danie jest bardzo smaczne i syte.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzurybamoj_niedzielny_obiad

Komentarze

Podobne przepisy

Pstrąg pieczony z tymiankiem

Dodane przez: Kuchnia Marty

Pstrąg pieczony z tymiankiem

Dziś zapraszam na rybkę! Pstrąg...

pstrąg pieczony na warzywach

Dodane przez: majka190382

PSTRĄG PIECZONY NA WARZYWACH

Piątkowe danie z rybą w roli głównej

pstrąg pieczony z koperkiem

Dodane przez: luna19

Pstrąg pieczony z koperkiem

Pstrąg z piekarnika i frytki ,...

pieczone ziemniaki z boczkiem

Dodane przez: katarzyna pawelec

Pieczone ziemniaki z boczkiem

Świetny dodatek do wszelkiego rodzaju...

pstrąg surowy

Dodane przez: klementynka

pstrąg pieczony z warzywami

Taki pstrąg to sposób na szybki...

ziemniaki zapiekane z boczkiem

Dodane przez: lemonwilde

Ziemniaki zapiekane z boczkiem

Ciekawy pomysł na obiad.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE