Pstrąg z bazylią i karmelizowaną cytryną

4.5 (180 ocen)

  • 10 min

Pstrągi pieczone w folii są pyszne i zdrowe. W takiej postaci bezkarnie możemy je jeść:)

  • 10 min

Składniki:

  • - pstrągi ( jeden na osobę)
    - kilkanaście listków świeżej bazylii
    - cytryna
    - pomidor
    - sól, pieprz, zioła prowansalskie
    -olej
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Karmel

Pstrąg z bazylią i karmelizowaną cytryną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wypatroszone pstrągi umyć, osuszyć. Ja odcięłam im głowy - nie lubię gdy jedzenie na mnie patrzy;) .Nasolić i doprawić odrobiną pieprzu i ziołami prowansalskimi (obficie). Porwać listki bazylii i włożyć do środka.
  • 2. Cytrynę pokroić w plasterki i podsmażyć na gorącym oleju, aż się zrumieni.
  • 3. Pstrąga włożyć do folii aluminiowej, na skórę położyć cytrynę i bazylię, Zawinąć i włożyć do piekarnika.
  • 4. Piec w 180 stopniach ok 20min

Porady

Żeby urozmaicić danie, można także kawałki pomidora włożyć do piekarnika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Pstrąg Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować