Powinniśmy jeść jak najwięcej ryb, jednak zauważam, że jemy ich zdecydowanie za mało. Ja dzisiaj polecam pstrąga i to pieczonego aby był zdrowszy, no i szybko się robi bez stania nad patelnią.
35 min
Dla 6 osób
Składniki:
2 pstrągi po ok. 350g
łyżeczka masła + posiekany koperek do wysmarowania ryby
sól, pieprz
łyżka soku z cytryny
warzywa: marchewka, papryka, cebula
łyżka roztopionego masła do polania na wierzch
Pstrąg pieczony z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryby sprawić, oczyścić z łusek, osuszyć, skropić sokiem i odstawić.
Po 10 minutach posilić, posypać pieprzem, wnętrze wysmarować masłem i koperkiem, następnie wierzch.
Ułożyć w naczyniu, u mnie akurat prodiż, polać masłem, ułożyć warzywa i wstawić do pieczenia, ok. 30 minut do lekkiego zrumienienia.
Komentarze