1.Z kapusty usunąć wierzchnie liście, wybrać 10 ładnych, resztę kapusty poszatkować grubo. Zarówno całe liście, jak i poszatkowaną kapustę obgotować do miękkości w osolonym wrzątku, dobrze odcedzić.
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na tłuszczu (ja użyłam margaryny). W sporym rondelku ułożyć na dnie warstwę poszatkowanej kapusty.
Parówki obrać, przekroić na połówki i zwijamy w liście kapusty.
Gotowe układamy na warstwie kapusty, posypać usmażoną cebulą i zalać rosołem z koncentratem pomidorowym.
Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 min. (jeśli płyn wyparuje, należy dolać trochę wody). Ewentualnie doprawić do smaku. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Podawać z ziemniakami lub ryżem na sypko.
Porady
Jeśli kroś woli większe gołąbki to nie kroimy parówki na pół tylko bierze całe parówki, wtedy musimy użyć nie 5 lecz 10 parówek.
Komentarze