Przytulone bułeczki z borówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko połączyć z jogurtem, dodać pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Zrobić rozczyn i zostawić do wyrośnięcia.
Pozostałe składniki umieścić w misce, dodać jajko, roztopione masło i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić gładkie ciasto.
Zostawić do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Z podanych składników zagnieść kruszonkę. Schłodzić.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicy.
Podzielić na 12 równych części.
Borówki umyć, osuszyć.
Wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Każdą część zzagnieść w kulkę, delikatnie rozpłaszczyć,
nałożyć nadzienie, a następnie uformować kulki, zbierając boki pod spód.
Bułeczki układać na blaszce20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach.
Pozostawić do wyrośnięcia.
Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką.
Piec około 20 minut w 180 stopniach.
Wystudzić na kratce.
Komentarze