Przytulone bułeczki z borówką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Niesamowicie puszyste, delikatne, mięciutkie z przepysznym nadzieniem - polecają się na śniadanko z kubeczkiem mleka.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • CIASTO:

    500 g mąki
    25 g drożdży
    100 ml jogurtu
    100 ml ciepłego mleka
    1 jajo
    3 łyżki cukru
    40 g roztopionego masła
    2 łyżki oleju
    szczypta soli

    NADZIENIE:

    400 g borówek
    2 łyżki cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    KRUSZONKA:

    75 g mąki
    50 g cukru
    40 g masła

    PONADTO:

    1 jajko do posmarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułeczki drożdżowe

Przytulone bułeczki z borówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko połączyć z jogurtem, dodać pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Zrobić rozczyn i zostawić do wyrośnięcia.
    Pozostałe składniki umieścić w misce, dodać jajko, roztopione masło i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić gładkie ciasto.
    Zostawić do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość.

    Z podanych składników zagnieść kruszonkę. Schłodzić.

    Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicy.
    Podzielić na 12 równych części.

    Borówki umyć, osuszyć.
    Wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.
    Każdą część zzagnieść w kulkę, delikatnie rozpłaszczyć,
    nałożyć nadzienie, a następnie uformować kulki, zbierając boki pod spód.
    Bułeczki układać na blaszce20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach.
    Pozostawić do wyrośnięcia.
    Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką.
    Piec około 20 minut w 180 stopniach.
    Wystudzić na kratce.





    ŹRÓDŁO: margarytka.blogspot.com
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować