Przyprawa z szafranem w stylu hiszpańskim

0 (0 ocen)

  • 2 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Uwielbiam poznawać smaki prosto od kuchni, dlatego z wakacji zagranicznych przywożę aromatyczne przyprawy oraz charakterystyczne mieszanki przypraw, które dosyć trudno kupić w kraju. W obecnej sytuacji związanej z COVID-19, kiedy trudno wybrać się poza granice przywołuję te wspomnienia tworząc samodzielnie aromatyczne mieszanki.

  • 2 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 20 g papryki słodkiej w proszku
    20 g czosnku granulowanego
    12 g soli morskiej drobno ziarnistej (2 łyżeczki)
    8 g suszonej natki pietruszki
    15 g suszonych pomidorów w płatkach
    15 g suszonej cebuli
    10 g pieprzu czarnego mielonego
    12 g nitek szafranu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Przyprawa z szafranem w stylu hiszpańskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie przyprawy przesypujemy do szczelnie zamykanego pojemniczka na przyprawy, zamykamy. Chwilę energicznie potrząsamy, żeby przyprawy się połączyły.

    Taka mieszanka jest idealna do zup i sosów pomidorowych oraz dań z ryżu ryb, drobiu oraz ziemniaków. Sprawdza się również jako posypka do kanapek i frytek.

Porady

Dawałam po opakowaniu z każdej z wymienionych przypraw. Jednak wielkość opakowania przypraw zależna jest od producenta dlatego, proporcje podałam w gramach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować