Babeczka z nutką kawy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Taka babeczka jest dobra o każdej porze roku.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 25 dag margaryny
    15 dag cukru
    35 dag mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka kawy rozpuszczalnej
    1 łyżka kakao
    4 jajka
    80 ml mleka
    dodatkowo:
    10 dag białej czekolady
    1 łyżka kawy
    1 łyżka mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Kawy

Babeczka z nutką kawy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękką margarynę utrzeć z cukrem i szczyptą soli na gładki krem, następnie w trakcie ucierania dodawać po jednym jajku. Zmniejszyć obroty robota do najmniejszych i dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Odłożyć 1/4 ciasta i wymieszać z kawą rozpuszczalna i kakao. Formę do wypieku keksa (30 cm) wyłożyć na dnie papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, następnie przełożyć ciasto ciemne i na nie wyłożyć ciasto jasne, wyrównać.
    Piec w temp. 180 st około 50 - 55 minut do suchego patyczka.
    Upieczone i wystudzone ciasto wyjąć z formy, czekoladę rozpuścić nad parą z dodatkiem mleka, a po rozpuszczeniu wymieszać z kawą rozpuszczalną, polać nią ciasto, odstawić do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować