PRZEKŁADANIEC ŁASUCHA

0 (0 ocen)

Przekładaniec Łasucha to inna – lepsza wersja 3 bita. Warstwa zdżemem porzeczkowym to prawdziwa uczta smaków .Polecam

Składniki:

  • Składniki:
    masa krówkowa lub słodzone mleko skondensowane 1 puszka
    herbatniki Petit Beurre 1 duże opakowanie , krakersy duże opakowanie
    łącznie ok 400- 500g
    fix do śmietany 2 szt.
    śmietana kremówka 36% 500 ml
    czekolada mleczna mniej niż 100 g
    dżem porzeczkowy
    migdały do dekoracji

    Składniki na budyń

    mleko 500 ml
    cukier 2/3 szklanki
    żółtka 2 szt.
    mąka ziemniaczana 3 łyżki
    mąka pszenna 3 łyżki
    masło 3/4 kostki
    forma 28 x 24 cm lub zbliżona
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Przekładaniec łasucha - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie :
    1 Puszkę masy krówkowej wkładamy do garnka, zalewamy całkowicie wodą i
    podgrzewamy przez 15-20 min. w gorącej wodzie. Jeżeli używamy
    skondensowanego słodzonego mleka – puszkę gotujemy na małym ogniu
    przez ok. 3 godz. – co jakiś czas dolewając wody aby puszka była cały
    czas pod wodą. W tym samym czasie przygotowujemy budyń.

    2 Do szklanki dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, 1/2 szklani
    mleka i dokładnie mieszamy, Następnie dodajemy 2 żółtka i ponownie
    mieszamy. Do osobnego garnka wlewamy pozostałe mleko oraz cukier i
    gotujemy na wolnym ogniu mieszając aby cukier rozpuścił się. Do
    gotującego się mleka wlewamy budyniowy rozczyn – zmniejszamy ogień i
    szybko mieszamy aby nie powstały gródki. Po uzyskaniu odpowiedniej
    gęstości zdejmujemy budyń z ognia i odstawiamy do całkowitego
    wystudzenia.

    3 Do osobnego garnka dodajemy masło o temp. pokojowej i mikserem miksujemy
    przez kilka minut, aż uzyskamy biały maślany krem. W kolejnym kroku
    dodajemy po 1 łyżce zimnego budyniu cały czas miksując – jak masło
    dokładnie wymiesza się z dodanym budyniem, wtedy dodajemy kolejną
    łyżkę zimnego budyniu i dalej miksujemy. Budyń dodajemy po 1 łyżce
    cały czas miksując – potrwa to kilkanaście minut.

    4 Formę do pieczenia o wymiarach 28 x 24 cm lub zbliżonych wykładamy
    papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę herbatników. Na
    herbatniki wykładamy masę krówkową i równo ja rozprowadzamy. Na masie
    krówkowej układamy drugą warstwę krakersów . Na krakersy wykładamy
    krem budyniowy, równo rozprowadzamy - następnie układamy na nim
    trzecią warstwę z herbatników lub krakersów . Na herbatniki lub
    krakersy wykładamy cały dżem porzeczkowy również równomiernie go
    rozprowadzamy .

    5 Śmietanę ubijamy razem z fix’ami do śmietanki i wykładamy na dżem
    porzeczkowy , dokładnie rozprowadzając.Posypujemy startą czekoladą i
    migdałami Odstawiamy ciasto do lodówki na 24 h .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować