Przekładaniec Łasucha to inna – lepsza wersja 3 bita. Warstwa zdżemem porzeczkowym to prawdziwa uczta smaków .Polecam
Składniki:
Składniki:
masa krówkowa lub słodzone mleko skondensowane 1 puszka
herbatniki Petit Beurre 1 duże opakowanie , krakersy duże opakowanie
łącznie ok 400- 500g
fix do śmietany 2 szt.
śmietana kremówka 36% 500 ml
czekolada mleczna mniej niż 100 g
dżem porzeczkowy
migdały do dekoracji
Składniki na budyń
mleko 500 ml
cukier 2/3 szklanki
żółtka 2 szt.
mąka ziemniaczana 3 łyżki
mąka pszenna 3 łyżki
masło 3/4 kostki
forma 28 x 24 cm lub zbliżona
Przekładaniec łasucha - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie :
1 Puszkę masy krówkowej wkładamy do garnka, zalewamy całkowicie wodą i
podgrzewamy przez 15-20 min. w gorącej wodzie. Jeżeli używamy
skondensowanego słodzonego mleka – puszkę gotujemy na małym ogniu
przez ok. 3 godz. – co jakiś czas dolewając wody aby puszka była cały
czas pod wodą. W tym samym czasie przygotowujemy budyń.
2 Do szklanki dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, 1/2 szklani
mleka i dokładnie mieszamy, Następnie dodajemy 2 żółtka i ponownie
mieszamy. Do osobnego garnka wlewamy pozostałe mleko oraz cukier i
gotujemy na wolnym ogniu mieszając aby cukier rozpuścił się. Do
gotującego się mleka wlewamy budyniowy rozczyn – zmniejszamy ogień i
szybko mieszamy aby nie powstały gródki. Po uzyskaniu odpowiedniej
gęstości zdejmujemy budyń z ognia i odstawiamy do całkowitego
wystudzenia.
3 Do osobnego garnka dodajemy masło o temp. pokojowej i mikserem miksujemy
przez kilka minut, aż uzyskamy biały maślany krem. W kolejnym kroku
dodajemy po 1 łyżce zimnego budyniu cały czas miksując – jak masło
dokładnie wymiesza się z dodanym budyniem, wtedy dodajemy kolejną
łyżkę zimnego budyniu i dalej miksujemy. Budyń dodajemy po 1 łyżce
cały czas miksując – potrwa to kilkanaście minut.
4 Formę do pieczenia o wymiarach 28 x 24 cm lub zbliżonych wykładamy
papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę herbatników. Na
herbatniki wykładamy masę krówkową i równo ja rozprowadzamy. Na masie
krówkowej układamy drugą warstwę krakersów . Na krakersy wykładamy
krem budyniowy, równo rozprowadzamy - następnie układamy na nim
trzecią warstwę z herbatników lub krakersów . Na herbatniki lub
krakersy wykładamy cały dżem porzeczkowy również równomiernie go
rozprowadzamy .
5 Śmietanę ubijamy razem z fix’ami do śmietanki i wykładamy na dżem
porzeczkowy , dokładnie rozprowadzając.Posypujemy startą czekoladą i
migdałami Odstawiamy ciasto do lodówki na 24 h .
Komentarze