Przecieraki czterojajeczne

4.67 (3 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Domowe kluseczki najlepsze. Można zajadać z różnymi dodatkami albo w rosole, zupie.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka od szczęsliwych kurek
    250 g mąki pszennej
    łyżeczka soli
    łyżeczka oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Przecieraki czterojajeczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka rozbełtać w większym kubku. Dodawać stopniowo mąkę i mieszać aż powstanie gładkie ciasto.
    Ciasto powinno być bardziej gęste niż na lane kluski, a mniej ścisłe niż na zacierki.
    W garnku zagotować wodę. Dodać łyżeczkę soli i łyżeczkę oleju rzepakowego.
    Nad garnkiem, nad gotującą się wodą przecierać kluski przez cedzak o dużych oczkach. Do wyczerpania ciasta.
    Gotować 3-5 minut, aż kluseczki wypłyną. Wybrać łyżką cedzakową lub wylać na cedzak.
    Kluseczki gotowe. Domowe najlepsze.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka kurze Mąka pszenna Sól Olej rzepakowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować