Przecieraki sine kluski z jajkiem

4.5 (173 ocen)

  • 30 min

Smak z dzieciństwa ,nauczyła mnie babcia.Może nie wyglądają apetycznie ,ale są sycące i bardzo dobre.

  • 30 min

Składniki:

  • 1kg ziemniaków
    2 jaka
    sól
    pieprz
    ok.0,5kg mąki

    do obspażenia troszkę oleju i 3 lub 4 jajka
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Przecieraki sine kluski z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki 1. Ziemniaki ścieramy na drobnych oczkach,dodajemy :mąkę,sól,pieprz i 2 jajka .
  • ciasto 2. Mąkę dodajemy stopniowo i sprawdzamy gęstość ciasta ,które musi być gęściejsze niż na placki ziemniaczane.
  • gotowanie 3. W dużym garnku gotujemy wode ,którą solimy i dodajemy odrobine oleju .Gotowe ciasto kładziemy do wody łyżką .Kluski trzeba od czasu do czasu przemieszać.Po wypłynięciu muszą się gotować 2-3 min.następnie odcedzamy szumówką.
  • kluski po ugotowaniu 4. Ugotowane kuski obsmażamy na patelni i zalewamy rozkóconymi jajkami ,solimy i smażymy .Gotowe smacznego
  • gotowe przecieraki 5. Ich mała atrakcyjność nie pozwala zrobić zdięcia ,które by pokazało jakie są dobre w smaku

Porady

Zamiast jajek można podać z mlekiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować