Prowansalskie ciasto drożdżowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Klasyczne francuskie ciasto drożdżowe, z którego można piec strucle, ciasteczka oraz bułeczki. Mi najbardziej smakuje z kruszonką, najsmaczniejsze jest pierwszego dnia po upieczeniu, chociaż jak to ciasta drożdżowe i kilka dni później jest pyszne w szczególności w towarzystwie ciepłego mleka.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • ciasto drożdżowe
    5 łyżek wody
    500 gram mąki pszennej
    150 gram masła
    50-100 gram cukru
    15 gram drożdży
    5 jsj
    1 łyżeczka soli- płaska
    1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
    skórka starta z 1 pomarańczy

    Dodatki
    1 l konfitury ze śliwek kwaśnej, najlepiej z całymi owocami
    cukier puder

    Kruszonka
    6 łyżek mąki pszennej
    4 łyżek masła
    4 łyżek cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery

Prowansalskie ciasto drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto
    Drożdże świeże rozprowadzić z ciepłą wodą i cukrem.
    Mąkę przesiać do naczynia, dodać sól oraz rozczyn.
    Chwilę wyrabiać ok. 1 min, następnie dodać całe jajka, ekstrakt oraz skórkę pomarańczową.
    Wyrabiać ciasto uderzając w nie palcami aż zacznie odchodzić od naczynia.
    Pod koniec dodać roztopione i ostudzone masło, chwilę wyrabiać.
    Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia swojej objętości.
    Następnie porwać dłońmi na kawałki, włożyć do naczynia i wstawić do lodówki na pół godziny.
    Po upłynięciu 30 minut ciasto włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
    Na ciasto wylewam gęstą konfiturę z całych śliwek węgierek.
    Ciasto drożdżowe posypuję wcześniej przygotowaną kruszonką kruszonką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 40-50 minut.
    Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
  • 2. Kruszonka
    W międzyczasie, gdy ciasto mam w lodówce, przygotowuję kruszonkę.
    Do naczynia wrzucam przesianą mąkę oraz cukier puder.
    Dodaję masło w temperaturze pokojowej, i spokojnie ugniatam dłonią całość, tak by masło weszło w mąkę i cukier puder i w ten sposób powstały małe kluseczki.
    Na chwilę wstawiam do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki węgierki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować