Pesto prowansalskie

  • wyświetlono: 115 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Niezwykle aromatyczne, wyraziste i pyszne pesto stworzone z mieszanki ziół typowej w Prowansji, której kuchnia to czysta natura doprawiona słońcem. Ta świeża mieszanka jest wyjątkowa - wystarczy jej mały dodatek, aby nasze potrawy zyskały niesamowitego smaku oraz aromatu.

Kasia Futka
  • 5 porcje
  • 15min

Składniki

ŚWIEŻE ZIOŁA
- 1 małe drzewko bazylii
- pęczek tymianku
- pęczek oregano
- gałązka rozmarynu
- 2 łyżki liści majeranku
- 2 łyżki liści cząbru
- 2 łyżki liści szałwii
- 2 łyżki liści mięty pieprzowej
- 0,5 łyżki liści kwiatów lawendy (opcjonalnie)

POZOSTAŁE SKŁADNIKI
- 40 g orzeszków pini
- 40 g sera Beaufort
- 1 ząbek czosnku
- około 0,5 szklanki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Pesto prowansalskie

  • 1. Wszystkie zioła dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i oddzielamy listki od łodyg. Listki przekładamy do rozdrabniacza wraz z ząbkiem czosnku, lekko uprażonymi orzeszkami piniowymi i startym serem Beaufort*. Wszystko zalewamy oliwą z oliwek i miksujemy dla właściwego połączenia składników. Gotowe pesto doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

    * opcjonalnie możemy użyć innego twardego sera np. parmezanu

    Życzę smacznego! :)

Porady

WYJĄTKOWY DODATEK: Gorąco polecam dodatek lawendy, która sprawi, że pesto będzie jeszcze bardziej aromatyczne, wyjątkowe i bardzo prowansalskie. Nie wolno jednak przesadzić z jej ilością, gdyż zdominuje smak pesto i wszystko będzie smakowało perfumami. Pół łyżki świeżych kwiatków w zupełności wystarczy. Jeśli nie macie dostępu do świeżej lawendy to spokojnie możecie ją pominąć. Sama kompozycja ziół jest niesamowita w smaku oraz bardzo aromatyczna.

ZASTOSOWANIE: Gotowe pesto będzie idealnym dodatkiem do makaronów, ryżu, ale także do grillowanych mięs, ryb i warzyw. Możemy wykorzystać je także jako smarowidło do świeżego pieczywa, dodatek do ziemniaków i pizzy. Pesto świetnie sprawdzi się także w roli sosu do burgera lub tortilli.

PRZECHOWYWANIE: Pesto przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiczku do około 7 dni. Jego wierzch warto zalać dodatkową porcją oliwy z oliwek.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pestozielone pestopesto prowansalskie

Komentarze

Podobne przepisy

szparagi

Dodane przez: Babcia Tereska

ZIELONE SZPARAGI DO OBIADU

Zielone szparagi do obiadu - danie...

bulgur z cukinią

Dodane przez: tymiankowa

bulgur z cukinią

To danie powstało z połączenia...

Gnocchi di patate, czyli włoskie kluseczki ziemniaczane

Dodane przez: Di bloguje

Gnocchi di patate, czyli włoskie kluseczki...

Gnocchi to tradycyjne włoskie kluseczki,...

Domowa przyprawa do kurczaka

Dodane przez: Elzbieta Majkowska

Domowa przyprawa do kurczaka

Przyprawy można użyć do przygotowania...

POEZJA SMAKU

Dodane przez: poezjasmaku

FASOLKA SZPARAGOWA Z BOCZKIEM I CEBULKĄ ZIELONĄ

FASOLKA SZPARAGOWA JEST PYSZNYM...

Brokuły z sezamem

Dodane przez: StaryZeszyt

Brokuły z sezamem

Brokuły to smaczne i zdrowe warzywa...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE