Prosty tort urodzinowy dla ośmiolatki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Moja młodsza córcia właśnie skończyła 8 lat. Ostatnio bardzo lubi pewną postać z bajki, a że ja nie mam talentu plastycznego to postanowiłam przygotować tort z opłatkiem. Idealne rozwiązanie gdy nie mamy zbyt dużo na przygotowanie tortu lub umiejętności są ciut mniejsze, serdecznie zapraszam :)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek rozm. M
    5 łyżek mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    10 łyżek cukru
    1 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa przecierowa:
    550 ml soku przecierowego o smaku truskawkowym
    2 budyniu śmietankowe
    Masa śmietanowa:
    250 ml śmietany 30%
    4 łyżeczki cukru pudru
    200 g mrożonych truskawek
    80 g mrożonych wiśni
    2 łyżki cukru
    2 łyżeczki żelatyny
    Dodatkowo:
    sok z 1/2 cytryny
    1/3 szklanki wody
    300 ml śmietany 30%
    3 łyżeczki cukru pudru
    opłatek na tort
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Prosty tort urodzinowy dla ośmiolatki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt wyłożyć na blachę 1. Biszkopt:
    Blaszkę o wymiarach 35 cm*29 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodawać stopniowo cukier, aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Do masy dodawać po jednym żółtku i za każdym razem delikatnie mieszać. Na sito przełożyć obie mąki oraz proszek do pieczenia, przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na blachę i wyrównać. Piec w 170 st około 12-15 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  • wykroić krążki 2. Następnie wykroić 3 krążki o średnicy 16 cm. Z tak przygotowane biszkopta wychodzą 2 całe krążki i jeden złożony z dwóch połówek.
  • masę wylać na biszkopt 3. Masa przecierowa:
    Z odmierzonego soku odlać pół szklanki. Resztę zagotować. Do pozostawionego dodać budynie i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Do zagotowanego soku dodać budyń i mieszać do zgęstnienia. Gotować jeszcze minutę,cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić.
    W międzyczasie na paterze ułożyć pierwszy cały krążek i nasączyć go płynem powstałym z soku cytrynowego i gorącej wody. Wylać budyń i zostawić do ostygnięcia. Po tym czasie ułożyć drugi cały krążek i też go nasączyć.
  • przecier owocowy wyłożyć na biszkopt 4. Masa śmietanowa:
    Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody. Ostawić na bok. Do rondla przełożyć oba rodzaje owoców. Postawić na ogień. Gdy owoce się rozmrożą, dodać cukier i dusić do miękkości. Gdy to nastąpi zdjąć z ognia i zmiksować na gładko. Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać aż żelatyna się rozpuści. Zostawić do ostygniecia. Z zimnego przecieru odjąć 3 łyżki i rozsmarować go na drugim krążku tortu, wstawić do lodówki na 15 minut.
  • do śmietany dodać przecier owocowy 5. W międzyczasie śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodać przecier owocowy i delikatnie wymieszać. Wyłożyć śmietanę na drugi krążek i przykryć ostatnimi dwiema połówkami, które też nasączyć. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  • 6. Dekoracja:
    Kolejnego dnia śmietanę ubić na sztywno z cukrem.
    Na wierzchu tortu nałożyć cienką warstwę śmietany. Nałożyć odpowiednio przycięty opłatek. Boki tortu również obsmarować śmietaną. Z reszty zrobić dekoracyjne rozetki. Wstawić tort na dwie godziny do lodówki. Smacznego!

Porady

Opłatek należy wyłożyć na tort dwie godziny przed podaniem tortu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Śmietana Soki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować