Tort urodzinowy dla mężczyzny bikini :)

4.5 (171 ocen)

Tort urodzinowy robiony na 27 urodziny męża. Może nie jest do końca idealny, ale z niemowlakiem u boku nie miałam za dużo czasu a chciałam zrobić niespodziankę. Mina męża na widok tortu bezcenna. Gościom również się podobała no i oczywiście smakował.

Składniki:

  • 2 biszkopty białe z 5 jajek ( składniki na jeden):
    5 jajek
    5 łyżek cukru
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    + według uznania kilka kropli olejku zapachowego u mnie pomarańczowy

    Biszkopt ciemny:
    5 jajek
    5 łyżek cukru
    3 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 czubata łyżka kakao

    Masa I:
    750 ml mleka
    2 budynie waniliowe na 0,5 l mleka bez cukru
    1,5 kostki masła
    pół tabliczki białej czekolady
    pół szklanki cukru pudru

    Masa II
    śnieżka
    200 ml mleka
    galaretka truskawkowa
    łyżeczka żelatyny



    Masa cukrowa na pokrycie i ozdoby:
    pół kostki margaryny
    1 szklanka wody
    2 szklanki mąki
    2 szklanki cukru pudru + ewentualnie do podsypania
    Barwnik spożywczy u mnie czerwony

    dodatkowo:
    kilka małych lentylek
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Budynie

Tort urodzinowy dla mężczyzny bikini :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt biały. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami cukier. Gdy ten się rozpuści dodajemy po jednym żółtku, na koniec zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo przesiane i wymieszane obie mąki i proszek do pieczenia . Przelewamy do formy 25x40. Pieczemy około 25 minut w 180°C.Pieczemy drugi taki sam biszkopt . (Możemy dodać barwnik spożywczy do zmiany koloru. Ja niestety dałam go za mało i kolor nie wyszedł) . Brązowy biszkopt robimy tak samo jak biały tylko dodajemy jeszcze kakao.
  • 2. Masa I:
    600 ml mleka zagotowujemy. W 150 ml mleka rozpuszczamy proszek budyniowy.Do gotującego się mleka wlewamy zawiesinę, mieszamy energicznie żeby nie powstały grudki. Gotujemy, aż masa zgęstnieje. Do jeszcze gorącej masy dodajemy pokruszona biała czekoladę i mieszamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści.Studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Stopniowo dodajemy po łyżce zimnego budyniu.( Wedle gustu można dodać jeszcze cukru pudru w razie gdyby masa wydawała się za mało słodka )
  • 3. Masa II.
    Galaretkę wraz z żelatyna rozpuszczamy w 150 ml gorącej wody. Studzimy.
    Śnieżkę ubijamy z mlekiem dodajemy ścinająco się galaretkę.
  • 4. Gotowe biszkopty układamy na sobie ( bez mas) wycinamy kształt tułowia. Robimy dziurkę w miejscu pępka.
    Ze skrawków ciasta formujemy piersi. Ja do tego użyłam miseczki, którą wyłożyłam folią. Do środka dałam kawałki ciasta i trochę Masy I. Włożyłam na chwilę do zamrażalnika, żeby ciasto było zwarte i nie rozjeżdżało się.
  • 5. Przekładamy blaty biszkoptowe masami:
    Przełożenie
    Biszkopt jasny- 2/3 Masy I - biszkopt ciemny- Masa II- Biszkopt jasny
  • 6. Całe już przełożone ciasto smarujemy lekko dookoła pozostałą Masa I tak żeby masa cukrowa trzymała się na wierzchu.
  • 7. Masa cukrowa na wierzch i ozdoby.
    Wodę zagotować z margaryną. Gdy margaryna się rozpuści wsypujemy mąkę i mieszamy żeby nie było grudek. Mieszamy, aż masa zacznie odchodzić od garnka ( Robimy coś w stylu ciasta parzonego jak na ptysie, czy karpatkę , tylko nie dodajemy jajek). Zdejmujemy ciasto z ognia, dodajemy cukier puder i wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto. W razie gdyby ciasto było zbyt luźne dosypujemy jeszcze cukru pudru.
  • 8. Masę rozwałkowujemy cienko i obklejamy cały tort. Do pozostałej masy cukrowej dodajemy barwnik spożywczy, u mnie czerwony . Rozwałkowujemy i wycinamy z tego bikini ( stanik i majtki). Z pozostałej masy robimy małe kulki oraz wycinamy kwiatki.W środek każdego kwiatka wciskamy lentylke. Kulkami i lentylkami zdobimy stanik. Dół bikini ozdabiamy kwiatkami.

Porady

Biszkopty możemy zrobić z własnych przepisów. Można zrobić jeden wyższy biszkopt i przekroić go na pół lub 3 części. Ja nie pączowałam biszkoptów, ponieważ były dość wilgotne. W razie gdyby biszkopty były za suche skrapiamy je dowolnym alkoholem lub sokiem. Aby przyśpieszyć prace nad tortem warto zrobić budyń i biszkopty dzień wcześniej. Zamiast przykrywać tort masa cukrowa można obłożyć go masa a bikini zrobić szprycą

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Budyń Śnieżka Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować