Prosty chlebek

0 (0 ocen)

  • 72 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Mojemu Tacie, trudno dogodzić w smaku chleba, ale ten mu najbardziej przypomina smak z dzieciństwa i chleba wyrabianego przez Babcię. Mój przepis trzeba wykonywać 3 dni, więc będzie w sam raz na Wigilię.

  • 72 godz.
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg mąki chlebowej
    1 szkl. zakwasu na chleb
    ciepła woda
    4 łyżeczki soli
    1 szkl. ziaren słonecznika
    1 szkl. pestek dyni
    1 szkl. siemienia lnianego
    1 szkl. otrąb (u mnie żytnich)
    25 g drożdzy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Chleb Przekąski

Prosty chlebek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. W misce mieszam 0,5 kg mąki, zakwas i taką ilość ciepłej wody, by powstała konsystencja kwaśnej śmietany. Odstawiam w ciepłe miejsce na 3 dni.
    2. Odbieram szklankę zakwasu na kolejne pieczenie.
    3. Dodaję pozostałe składniki suche.
    4. Drożdże rozrabiam w ciepłej wodzie, dodaję do misy.
    5. Wody dodaję tyle, by wyrobić niezbyt gęste ciasto (wówczas chleb jest wilgotny)- zazwyczaj dodaję ok. 1 l.
    6. Wyrabiam ciasto do połączenia składników.
    7. Wkładam do 3 keksówek wyłożonych papierem do pieczenia, wyrównuję wilgotną dłonią, nacinam i zostawiam na 1- 1,5 godz. do wyrośnięcia.
    8. Piekę ok. 75 min w temp. 180 st. W czasie pieczenia kilkakrotnie smaruję wierzch wodą.
    9. Po wyjęciu z pieca blachy z chlebem okrywam wilgotną ściereczką, by skórka zmiękła.

Porady

Drożdże dodaję, by chleb szybciej ruszył rosnąć- nie są konieczne. Czasem do ciasta dodaję 5-6 łyżek oleju roślinnego- chleb jest wówczas dłużej świeży.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować