Babka cytrynowa

0 (0 ocen)

  • 20 min

Tego ciasta nie da się zepsuć, wychodzi ZAWSZE!!!

  • 20 min

Składniki:

  • 1 kostka Kasi
    1,5 szklanki cukru
    6 jaj
    1 cukier waniliowy
    skóka i sok z 1 cytryny
    1 łyżka octu
    6 lyżek oleju
    2 szklanki mąki pszennej
    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    lukier i skórka pomarańczowa do dekoracji (ewentualnie posypka cukrowa)

Babka cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ucieramy margarynę na puch na najwyższych obrotach miksera. Dodajemy cukier, cukier waniliowy i jeszcze chwilę miksujemy.
    Wbijamy po jednym jaju, nadal miksując dodajemy sok i skórkę z cytryny,olej i ocet.
    Na samym końcu dodajemy przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Wylewamy ciasto do silikonowej formy z kominem. Pieczemy w 175 st. przez ok. godzinę, sprawdzamy patyczkiem.
    Po ostudzeniu polewamy lukrem i ozdabiamy skórką lub kolorową posypką.

Porady

Ciasto długo zachowuje świeżość, nadaje się na muffinki lub jako babeczki do koszyka wielkanocnego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy