Prosty chlebek z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do kubeczka wlej 50ml wody. Dodaj drożdże i zamieszaj. Odstaw na 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę pszenną i pełnoziarnistą przesiej do dużej miski, wsyp sól. Wlej drożdże, miód, oliwę i pozostałą ciepłą wodę. Wymieszaj drewnianą łyżka do uzyskania kleistego ciasta. Włóż ciasto na oprószony blat mąka i wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Wsyp słonecznik, siemię lniane oraz połowę sezamu. Wyrób jeszcze parę minut, by nasionka równomiernie się rozprowadziły. Uformuj kulę i przełóż do natłuszczonej oliwą miski. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 40-50 minut ( do podwojenia objętości). Ciasto wyłóż z miski. Lekko ugnieć i przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem . Posyp pozostałym sezamem. Przykryj ściereczką i ponownie odstaw do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni i piecz chleb przez 25-30 minut.
Komentarze