Najłatwiejszy wypiek i prosta receptura. Poradzi sobie z tym każdy, nawet bez specjalnych umiejętności w kuchni. Koniecznie wypróbuj i sprawdź czy miałam rację!
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto
5 jajek
1 szklanka cukru
1 kisiel cytrynowy( dodając inny np. truskawkowy nadamy lekki posmak i kolor )
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1/2 szklanki oleju
1 i 1/2 szklanki mąki
Krem
200 ml śmietany 30%
200 g serka mascarpone
1 łyżka cukru
ulubiona posypka
Proste babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddzielić od białek , ubić białka bez cukru na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka do piany i delikatnie wymieszać, następnie cukier, przesianą mąkę, kisiel, cukier waniliowy i proszek. Wymieszać i na sam koniec dodać olej. Przelać do papierowych papilotek. Piec około 20 minut w 180 stopniach.
2.Przygotowanie kremu należy zacząć od ubicia na sztywno śmietany 30% i dodaniu serka mascarpone. Wszystko dokładanie wymieszac i dodać cukier. Krem przełożyć na babeczki. Udekorować posypką.
Komentarze