REKLAMA

Borowiki marynowane

wyświetlono: 333 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

"za wysmukłym gonią borowikiem,
Którego pieśń nazywa grzybów pułkownikiem".
"Pan Tadeusz" A. Mickiewicz

opublikowany: 08.09.2020
Udostępnij Pinterest
  • dla 5 osób
  • 60 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg borowików
    2 łyżki soli do gotowania grzybów
    Zalewa:
    3 szklanki wody
    1 szklanka octu 10%
    0,5 szklanki cukru
    ziarna pieprzu kolorowego
    ziarna ziela angielskiego
    gorczyca
    liść laurowy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • grzyby 1. Oczyszczone, umyte grzyby gotuję w osolonej wodzie 30 minut, zbierając pianę. Odcedzam. Gotuję zalewę. Wodę, ocet, cukier i przyprawy gotuję 5 minut. Grzyby wkładam do wyparzonych słoiczków, zalewam gorącą zalewą, zakręcam, odwracam do góry dnem do wystudzenia.

Porady

W ten sposób, w takiej zalewie można marynować też inne grzyby.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: czarrna DSC_2816

Marynowane borowiki

W tym roku sezon grzybowy był wyjątkowo udany :)

kategoria: Przetwory grzyby marynowane opublikowany: 01.11.2020 | wyświetlono: 83 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: benka benka

Pieczarki marynowane

Pieczarki w delikatnej zalewie octowej, lepsze niż ze sklepu.

kategoria: Przetwory pieczarki marynowane opublikowany: 11.10.2013 | wyświetlono: 227347 Książki kucharskie: 39 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE