Borowiki marynowane

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

"za wysmukłym gonią borowikiem,
Którego pieśń nazywa grzybów pułkownikiem".
"Pan Tadeusz" A. Mickiewicz

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg borowików
    2 łyżki soli do gotowania grzybów
    Zalewa:
    3 szklanki wody
    1 szklanka octu 10%
    0,5 szklanki cukru
    ziarna pieprzu kolorowego
    ziarna ziela angielskiego
    gorczyca
    liść laurowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Borowiki marynowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • grzyby 1. Oczyszczone, umyte grzyby gotuję w osolonej wodzie 30 minut, zbierając pianę. Odcedzam. Gotuję zalewę. Wodę, ocet, cukier i przyprawy gotuję 5 minut. Grzyby wkładam do wyparzonych słoiczków, zalewam gorącą zalewą, zakręcam, odwracam do góry dnem do wystudzenia.

Porady

W ten sposób, w takiej zalewie można marynować też inne grzyby.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Prawdziwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować