POTRÓJNIE BAKALIOWE PEŁNOZIARNISTE RAVIOLI z JABŁKAMI

0 (0 ocen)

  • 60 min

Coś dla wielbicieli bakalii. Te razowe pierożki mają je w cieście i farszu, a na dodatek okraszone są sporą porcją chrupiących orzechów, migdałów i rodzynek. Kto z Was nie skusi się na taki ciepły deser?

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    100 g mąki (zwykłej)
    50 g mąki razowej (pełnoziarnistej)
    50 g mielonych orzechów laskowych zmielo
    2-3 łyżki rodzynek
    3-4 łyżki kokosu
    100 ml słodkiej śmietany + dodatkowo śmietanka kremówka (opcjonalnie do dekoracji)
    garść bakalii ( włoskie, laskowe, nerkowca, migdały, rodzynki)

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    2 słodkie jabłka

    Składniki robocze:
    1 łyżka soku z cytryny
    2 łyżki oleju
    1 łyżka masła
    1-2 łyżki miodu
    białko lub woda (do sklejania pierożków)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi Ravioli

Potrójnie bakaliowe pełnoziarniste ravioli z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • POTRÓJNIE BAKALIOWE PEŁNOZIARNISTE RAVIOLI z JABŁKAMI 1. Mąki wymieszać z mielonymi orzechami, dodać śmietankę i powoli dolewając ciepłą wodę wyrobić do momentu uzyskania elastycznego, dość miękkiego ciasta. Uformować kulkę, szczelnie przykryć i pozostawić przez min. 15 minut.
  • POTRÓJNIE BAKALIOWE PEŁNOZIARNISTE RAVIOLI z JABŁKAMI 2. Przygotować farsz. Rodzynki namoczy we wrzącej wodzie, po 5 min. dokładnie odcisnąć. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na grubej tarc, a następnie skropić sokiem z cytryną ( dzięki czemu nie ściemnieją). Odcisnąć z ewentualnego soku, a następnie połączyć z rodzynkami i kokosem. Kokos doda nie tylko smaku, ale również pochłoniei ewentualny sok z jabłek.
  • POTRÓJNIE BAKALIOWE PEŁNOZIARNISTE RAVIOLI z JABŁKAMI 3. Ciasto podzielić na części. Porcję ciasta cieńko rozwałkować. Ja użyłam robota ( przystawki z wałkiem), ciasto powinno być rozwałkowane troszkę bardziej niż na klasyczne pierogi.
  • POTRÓJNIE BAKALIOWE PEŁNOZIARNISTE RAVIOLI z JABŁKAMI 4. Nałożyć (w odstępachw ok. 3 cm od siebie) farsz. Ilość farszu i odległość zależy od wielkości foremki jaką dysponujecie. Jeśli w trakcie ciasto naokoło farszu wyschło posmarować je rozkłóconym białkiem lub wodą.
  • POTRÓJNIE BAKALIOWE PEŁNOZIARNISTE RAVIOLI z JABŁKAMI 5. Teraz przykryć kolejnym rozwałkowanym ciastem, palcami docisnąć przestrzenie pomiędzy nadzieniem (wypychajc powietrze), a następnie radełkie, foremką lub szklanką wyciąć pierożki (z farszem znajdującym się w centrum).
  • POTRÓJNIE BAKALIOWE PEŁNOZIARNISTE RAVIOLI z JABŁKAMI 6. Rozgrzać dużą patelnie, a nastepnie uprażyć ( bez dodatku tłuszczu) grubo posiekane (lub w calosci jak kto woli) bakalie. Do uprażonych bakalii dodać masło i poczekać aż się rozpuści.
  • POTRÓJNIE BAKALIOWE PEŁNOZIARNISTE RAVIOLI z JABŁKAMI 7. Zagotować wodę z odrobiną oleju, włożyć porcję pierożków i gotować przez około 5 minut (zależy od grubości ciasta).
  • 8. Łyżką cedzakową wyciągać ravioli i przeładać na patelnię z bakaliami, deliktanie wymieszać.
    Podawać okraszone bakaliami z patelni i polane odrobiną rozpuszczonego miodu i według uznania dodatkowo kremówką.
    Buon appetito!

Porady

Pierożki można też sklejać tradycyjnym sposobem, wycinając kólka, a następnie sklejać brzegi tworząc półksiężyce (tak jak ruskie pierogi)- nie zmieni to smaku ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować