W tym daniu rumiane kawałki kurczaka zanurzone w wyrazistym sosie z dodatkiem warzyw a to wszystko robi się na jednej patelni. Najlepiej smakuje z ryżem lub makaronem.
40 min
Dla 7 osób
Łatwy
Składniki:
• 500 g udek kurczaka bez kości i skóry
• 2 marchewki
• 1 cebula
• 1 papryka czerwona
• 1 papryka zielona
• 1 papryka żółta
• 1 brokuł
• Olej do smażenia
• 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
• 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
• 1 łyżka przyprawy do kurczaka
• ½ łyżeczki czosnku
• ½ łyżeczki imbiru
• Sól
• 1 łyżeczka papryki słodkiej
• Szczypta Chili
Potrawka z udkami kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Mięso kroję na małe kawałki, przekładam do miski, wsypuję sól, przyprawę do kurczaka, imbir, czosnek, paprykę słodką, chili i mieszam.
2. Mięso smażę na rozgrzanym oleju, około 20 minut.
2.3. Marchewki obieram, kroję w słupki, cebule obieram drobno kroję, warzywa dodaję do mięsa, smażę 5 minut i podlewam 1 szk. wody.
4. Papryki myję, oczyszczam z nasion, kroję w słupki, brokuł dzielę na małe różyczki, dodaję do mięsa.
5. Następnie wlewam sos sojowy i gotuję około 10 minut.
6. Na koniec sos zagęszczam skrobią ziemniaczaną rozrobioną w małej ilości wody.
Komentarze