Potrawka warzywna z czerwoną fasolką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Coś sycącego na zimne dni :)

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki dla 2-3 osób:
    1 kg ziemniaków
    2 marchewki
    1 puszka czerwonej fasolki
    3 łodygi selera naciowego
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka suszonego majeranku
    1 łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich
    2 łyżki posiekanej razem z łodyżkami natka pietruszki (drobniutko)
    sól, pieprz do smaku
    3-4 łyżki oleju rzepakowego
    ok. 0,5 szklanki wody
    ok. 0,5 szklanki słodkiej śmietanki 30%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Potrawka warzywna z czerwoną fasolką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Ziemniaki i marchew obieram. Ziemniaki kroję na ósemki, marchew w spore kawałki. Rozgrzewam olej na patelni, wrzucam warzywa, lekko je solę i na średnim ogniu, po przykryciem, smażę ok. 10 minut (mieszając). Gdy się lekko zarumienią i zmiękną, dodaję zioła (bez pietruszki) i pokrojony w kawałki seler naciowy, wlewam też odrobinę wody (uzupełniam ją po troszku co jakiś czas) i duszę razem, aż wszystko będzie miękkie. Wtedy dodaję odcedzoną fasolkę, mieszam i już bez przykrycia smażę kilka minut. Na koniec dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietankę i posiekaną pietruszkę, doprawiam do smaku solą i pieprzem, lekko mieszam i podgrzewam przez minutę. Podaję na gorąco.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować