Potrawka cytrynowa

4.5 (158 ocen)

  • 40 min

Kremowy sos cytrynowy o słodkim posmaku, z dodatkiem delikantego mięsa kurczaka, rodzynkami i agrestem. Ta potrawka jest u nas tradycją, gotujemy ją od pokoleń, robiona też była i jest na wszelkich imprezach: weselach, Komuniach, obiadach rodzinnych. Podajemy ją z ryżem.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 l bulionu
    3-4 ugotowane podudzia kurczaka
    150 g słodkiej śmietany
    2 żółtka
    70 g masła
    4-5 łyżek mąki
    2 cytryny
    5 łyżek cukru
    1 garść rodzynek
    1 mały słoik agrestu z kompotu

    ryż
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy Potrawka

Potrawka cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki włóż do miseczki i zaparz wrzątkiem, zostaw je tak, aż do momentu użycia. Z udek zdejmij skórę a mięso odziel od kości.
  • 2. W dosyć dużym garnku rozpuść masło, zmniejsz całkowicie ogień i mieszając dodawaj mąki. Następnie, najlepiej chochlą, dolewaj stopniowo lekko ciepły bulion. Całość zagotuj, cały czas mieszając, by się nie przypaliło.
  • 3. W miseczce roztrzep żółtka ze śmietanką. Zahartuj gorącym sosem (dodawaj po troszku sosu ok. 2-3 łyżki i intensywnie mieszaj). Całość możesz teraz przelać do sosu, cały czas mieszając, zagotuj. Dorzuć odsączone rodzynki, mięso z udek i agrest.
  • 4. Z cytryny wyciśnij sok, wlej do sosu, dosmacz cukrem. Jeśli sos jest dla Ciebie mało kwaskowy możesz wcisnąć sok z jeszcze jednej cytryny.

Porady

Bulion, który używamy do potrawki to ugotowany wcześniej rosół. W rosole gotujemy też udka kurczaka. Rosół możemy ugotować dzień wcześniej, część zjeść na obiad a resztę przecedzić i wykorzystać do zrobienia potrawki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować