Porzeczkowiec

  • wyświetlono: 204 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Lekkie, lekko kwaskowe,pysznie porzeczkowego ciasto

IMAG8518~2
  • 25 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Porzeczkowiec

Biszkopt kakaowy:
4jaja
¾szkl.cukru kryształu
¾szkl.mąki pszennej
2łyżki ciemnego kakao
2łyżki oleju
2łyżki mocno ciepłej wody
1płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1łyżeczka octu
Szczypta soli

Krem smietanowo-porzeczkowy :
500ml śmietany kremówki
½puszki mleka skondensowanego słodzonego
800g zblendowanych owoców czarnej porzeczki
3 kopiate łyżeczki żelatyny+troche gorącej wody do jej rozpuszczenia

Mus porzeczkowy:
700g czarnej porzeczki
2 galaretki o kolorze czerwonym lub z owoców leśnych + 250-300ml gorącej wody do rozpuszczenia galaretek (ilość wody dobieramy do owoców to zależy jak wodniste są owoce)
Trochę cukru lub miodu do osłodzenia gdyby mus był za mało słodki

Ponadto :
Dżem z czarnej porzeczki (kilka łyżek)

Sposób przygotowania przepisu:

Porzeczkowiec

  • Porzeczkowiec1. Przygotowanie

    Biszkopt kakaowy:
    Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywną pianę dodajemy cukier i żółtka, następnie ocet, później po kolei olej i wodę na końcu przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie łączymy wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej delikatnie olejem (u mnie tortownica 26)
    Piekę w 180st około 30-40minut do suchego patyczka (termoobieg lub termoobieg+dół)
    Po upieczeniu biszkopt studzę.

    Krem smietanowo-porzeczkowy :
    Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie i studzę.
    Śmietanę ubijam na sztywno następnie powoli dodaje mleko skondensowane ,gdy zrobi się puszysta masa, dodaję ostudzoną, płynną żelatynę ,na koniec zblendowane owoce.
    Masę wykładamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki aby trochę stężało, gdy stężeje wlewamy mus porzeczkowy.

    Mus porzeczkowy:
    Galaretki rozpuszczam w gorącej wodzie i studzę . Owoce blenduję i dodaje tężejącą galaretkę . Dosładzam w razie potrzeby
    Ważne : mus wykładam na ciasto dopiero gdy zacznie gęstnieć .

    Przełożenie :
    Biszkopt kakaowy +dżem z czarnej porzeczki +masa smietanowa z dodatkiem czarnej porzeczki+mus porzeczkowy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

porzeczki

Komentarze

Podobne przepisy

Porzeczkowiec bez pieczenia

Dodane przez: Jaga85

Porzeczkowiec bez pieczenia

Torcik idealny na gorące, letnie...

image-0c0ad6b

Dodane przez: amaretto

Ciasto Porzeczkowiec przekładany

Wyśmienite ciasto !

image-00seq3e

Dodane przez: Teresa Balcerowska

Ciasto Porzeczkowiec

Idealne do popołudniowej herbatki.

Porzeczkowiec bez pieczenia

Dodane przez: Kasia_S

Porzeczkowiec bez pieczenia

słodko - kwaśne ciasto idealne...

Porzeczkowiec kajmakowo - brzoskwiniowy

Dodane przez: Lidka Bawolska

Porzeczkowiec kajmakowo-brzoskwiniowy

Ciasto zrobiłam wedle własnej fantazji....

Porzeczkowiec z kremem borówkowym i bezikami

Dodane przez: programistapogodzinach

Porzeczkowiec z kremem borówkowym i bezikami

Porzeczkowiec to przepyszne, wilgotne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE