Porzeczkowiec

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Lekkie, lekko kwaskowe,pysznie porzeczkowego ciasto

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Porzeczkowiec

    Biszkopt kakaowy:
    4jaja
    ¾szkl.cukru kryształu
    ¾szkl.mąki pszennej
    2łyżki ciemnego kakao
    2łyżki oleju
    2łyżki mocno ciepłej wody
    1płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1łyżeczka octu
    Szczypta soli

    Krem smietanowo-porzeczkowy :
    500ml śmietany kremówki
    ½puszki mleka skondensowanego słodzonego
    800g zblendowanych owoców czarnej porzeczki
    3 kopiate łyżeczki żelatyny+troche gorącej wody do jej rozpuszczenia

    Mus porzeczkowy:
    700g czarnej porzeczki
    2 galaretki o kolorze czerwonym lub z owoców leśnych + 250-300ml gorącej wody do rozpuszczenia galaretek (ilość wody dobieramy do owoców to zależy jak wodniste są owoce)
    Trochę cukru lub miodu do osłodzenia gdyby mus był za mało słodki

    Ponadto :
    Dżem z czarnej porzeczki (kilka łyżek)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Porzeczkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Porzeczkowiec 1. Przygotowanie

    Biszkopt kakaowy:
    Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywną pianę dodajemy cukier i żółtka, następnie ocet, później po kolei olej i wodę na końcu przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie łączymy wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej delikatnie olejem (u mnie tortownica 26)
    Piekę w 180st około 30-40minut do suchego patyczka (termoobieg lub termoobieg+dół)
    Po upieczeniu biszkopt studzę.

    Krem smietanowo-porzeczkowy :
    Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie i studzę.
    Śmietanę ubijam na sztywno następnie powoli dodaje mleko skondensowane ,gdy zrobi się puszysta masa, dodaję ostudzoną, płynną żelatynę ,na koniec zblendowane owoce.
    Masę wykładamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki aby trochę stężało, gdy stężeje wlewamy mus porzeczkowy.

    Mus porzeczkowy:
    Galaretki rozpuszczam w gorącej wodzie i studzę . Owoce blenduję i dodaje tężejącą galaretkę . Dosładzam w razie potrzeby
    Ważne : mus wykładam na ciasto dopiero gdy zacznie gęstnieć .

    Przełożenie :
    Biszkopt kakaowy +dżem z czarnej porzeczki +masa smietanowa z dodatkiem czarnej porzeczki+mus porzeczkowy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować