Biszkopt kakaowy:
4jaja
¾szkl.cukru kryształu
¾szkl.mąki pszennej
2łyżki ciemnego kakao
2łyżki oleju
2łyżki mocno ciepłej wody
1płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1łyżeczka octu
Szczypta soli
Krem smietanowo-porzeczkowy :
500ml śmietany kremówki
½puszki mleka skondensowanego słodzonego
800g zblendowanych owoców czarnej porzeczki
3 kopiate łyżeczki żelatyny+troche gorącej wody do jej rozpuszczenia
Mus porzeczkowy:
700g czarnej porzeczki
2 galaretki o kolorze czerwonym lub z owoców leśnych + 250-300ml gorącej wody do rozpuszczenia galaretek (ilość wody dobieramy do owoców to zależy jak wodniste są owoce)
Trochę cukru lub miodu do osłodzenia gdyby mus był za mało słodki
Biszkopt kakaowy:
Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywną pianę dodajemy cukier i żółtka, następnie ocet, później po kolei olej i wodę na końcu przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie łączymy wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej delikatnie olejem (u mnie tortownica 26)
Piekę w 180st około 30-40minut do suchego patyczka (termoobieg lub termoobieg+dół)
Po upieczeniu biszkopt studzę.
Krem smietanowo-porzeczkowy :
Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie i studzę.
Śmietanę ubijam na sztywno następnie powoli dodaje mleko skondensowane ,gdy zrobi się puszysta masa, dodaję ostudzoną, płynną żelatynę ,na koniec zblendowane owoce.
Masę wykładamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki aby trochę stężało, gdy stężeje wlewamy mus porzeczkowy.
Mus porzeczkowy:
Galaretki rozpuszczam w gorącej wodzie i studzę . Owoce blenduję i dodaje tężejącą galaretkę . Dosładzam w razie potrzeby
Ważne : mus wykładam na ciasto dopiero gdy zacznie gęstnieć .
Przełożenie :
Biszkopt kakaowy +dżem z czarnej porzeczki +masa smietanowa z dodatkiem czarnej porzeczki+mus porzeczkowy.
Komentarze