Sernik dyniowo-marchewkowo-kakaowy

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sernik ten jest nieziemsko pyszny ,puszysty i delikatny

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód herbatnikowy:
    300g herbatników zwykłych lub kakaowych (użyłam zwykłych)
    170-190g masła lub margaryny ilość tłuszczu zależy od użytych herbatników ich zawartości tłuszczu i sypkosci ( po dodaniu masła mają się ładnie skleić w całość )
    3 łyżki lub do koloru i smaku kakao (gdy użyjemy herbatników kakaowych dodajemy lub pomijamy kakao )
    3 spore łyżki mielonych ( bez skórki ) migdałów można zastąpić orzechami włoskimi
    Cukier puder do smaku ( ja dodałam trzcinowy Dark muscovado
    Masa serowa
    1kg twarogu ( u mnie swojski ,tłusty)
    100g mleka w proszku
    600g puree dyniowo- marchewkowe* ( gładkie)
    100g mus jabłkowy** (gładki ) lub konfitura bananowa *** ja użyłam konfiturę bananową
    100g proszku budyniowego waniliowego lub skrobii kukurydzianej
    6 żółtek
    1 cukier waniliowy
    1/2 szkl.mleka zwykłego 2%
    3/4szkl.oleju
    Sok z cytryny
    Cynamon mielony ( do smaku )
    Kardamon mielony (do smaku)
    Imbir mielony w proszku (do smaku)

    Dodatkowo:
    3 łyżki kakao lub do smaku i koloru
    1/4szkl.mleka

    Ponadto:
    6 białek
    200g cukru kryształu
    Szczypta soli

    Polewa dyniowo-adwokatowa:
    50 g masła lub margaryny
    5sporych łyżek lub do smaku likieru jajecznego o smaku adwokata ( likier najlepszy ten gęsty )
    3 spore łyżki mleka skondensowanego słodzonego
    4 spore łyżki śmietany kremówki 36 lub 30%

    Dodatkowo do polewy :
    80-100g mleka w proszku ( pełne nie granulowane) dodatek ilości mleka zależy jakiej gęstości polewę chcemy uzyskać .
    120-150g puree dyniowo-marchewkowe
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Serniki

Sernik dyniowo-marchewkowo-kakaowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania spodu :
    Masło lub margarynę rozpuścić .
    Herbatniki zemleć w malakserze na pył . Połączyć wszystko z resztą składników. Spód i boki blaszki wyłożyć papierem do pieczenia tak aby wystawało nieco poza rant blaszki. Papieru ani blaszki niczym nie natłuszczać .Do tak przygotowanej blaszki wyłożyć przygotowane herbatniki Dokładnie docisnąć aby były zwarte i dobrze się trzymały ( najlepiej spodem- denkiem od szklanki )
    Na tak przygotowany spód wylać masę serową

    Sposób przygotowania masy serowej:
    Twaróg dokładnie zemleć lub zblendowac na gładko .Dodać żółtka, cukier waniliowy ,mleko w proszku oraz proszek budyniowy .Połączyć w jedną całość ( ja to wszystko robię blenderem ) Następnie wlać olej , mleko zwykłe ( 1/2 szkl.) ,kolejno puree dyniowo-marchewkowe i jabłkowe( u mnie konfitura bananowa) ,dodać wszystkie przyprawy do smaku, oprócz cytryny .Dokładnie połączyć w całość.
    Masę serową podzielić na połowę i do jednej części dodać sok z cytryny a do drugiej kakao oraz mleko (1/4szkl.)

    Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywno, następnie dodawac partiami cukier do całkowitego zuzycia .Ubitą pianę podzielić na dwie równe części ,każdą porcję zmieszać delikatnie z masą serowa jasną i ciemną osobno . Na spód herbatnikowy najpierw wyłożyć niewielką ilość masy serowej kakaowej ,następnie masę wykładać na przemian kupkami nakładając obie masy na siebie,pamiętając aby zostawić jeszcze trochę jasnej masy serowej na wierzch ciasta. Na tym etapie zrobić wzory grubym patyczkiem do szaszłyków bądź końcem rączki łyżki, tak aby później przy krojeniu było widać te wzorki .Na wierzch wyłożyć resztę jasnej masy serowej .

    Sernik pieczemy w kąpieli wodnej:
    W czajniku zaparzyć wodę .Blaszkę z sernikiem włożyć w większą blaszkę i tą większą zalać kipiącą wodą do połowy wysokości tej użytej do sernika blaszki .
    Sernik piec w temp.180-190 st ( u mnie góra/dół)
    Najpierw 90 minut w kąpieli wodnej później wyłączyć piekarnik i sernik w tej kąpieli zostawić w zamkniętym piekarniku 30 minut . Na koniec wyjąć blaszkę z kąpieli i jeszcze 30 minut pozostawić sernik w zamkniętym piekarniku .
    Dopiero wtedy wyjąć sernik z piekarnika i wystudzić w temp.pokojowej .


    Przygotowanie polewy :
    Składniki polewy ,masło ,mleko skondensowane, likier jajeczny i śmietankę ,połączyć razem i zagotować . Ściągnąć z gazu ,dodać puree dyniowo-marchewkowe, już nie gotować .Opcjonalnie kropeczka żółtego barwnika dla podkręcenia koloru . Polewę wystudzić i do wystudzonej dodać mleko w proszku. Dokładnie połączyć aby nie było grudek i wylać na mocno schłodzony sernik

Porady

Ważne : u mnie pieczenie trwało dość długo bo użyłam małej blaszki a tym samym wyszedł wysoki więc potrzebował czasu aby się upiec . Jeżeli użyjemy większej blaszki czas pieczenia można nieco skrócić . To będzie widać czy już upieczony bo wierzch nie będzie "galaretowaty" Tej masy serowej wychodzi dużo ale przy pieczeniu w kąpieli sernik nie urośnie w zasadzie zbytnio więc nie trzeba się bać że "ucieknie" z blaszki .Warto też wiedzieć że masa serowa wyjdzie rzadka ale taka ma być . Przygotowanie puree dyniowo-marchewkowego oraz musu jabłkowego i konfitury bananowej bez podawania ilości składników Puree dyniowo-marchewkowe* Dynia hokkaido że skórką Marchewka obrana że skórki Trochę cukru do smaku Woda do podlewania podczas gotowania puree Dynie pokroić w niedużą kostkę, nie obierać . Marchewkę w grube plastry lub także w kostkę .Razem włożyć do garnka z grubym dnem dodać cukier i podlać niewielką ilością wody .Gotować pod przykryciem aż do miękkości warzyw ,mieszając i podlewając co jakiś czas aby nie przywarło do dna garnka i aby puree nie było za gęste Po ugotowaniu zblendowac na gładko. Większą część puree dodajemy do masy serowej a mniejsza porcje zostawiamy do polewy . Ja do puree użyłam więcej dyni a mniej marchewki Marchewka nada pięknego pomarańczowego koloru masie serowej . Mus jabłkowy** Kilka obranych jabłek ,pokrojonych drobno usmażyć podlewając niewielką ilością wody .Gotować aż się rozpadną ,zblendowac na gładko Konfitura bananowa*** Banany obrać pokroić w plastry i usmażyć z dodatkiem soku z cytryny. Gdy się rozpadną zblendowac na gładko .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg
18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
-20% na całą ofertę sklepu
-20% na całą ofertę sklepu
20% rabatu na wszystkie produk... więcej»
Kod rabatowy:szzw20
Zobacz
+
-20% na całą ofertę sklepu
Online

20% rabatu na wszystkie produkty nieprzecenione z wyłączeniem marki HKliving. Oferta dostępna na dutchhouse.pl. Szczegóły na stronie.  

Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 389,99 zł.  

Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 311,99 zł.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:szzw20
Zobacz
-40% przy zakupach za min. 50 zł
-40% przy zakupach za min. 50 zł
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i o... więcej»
Kod rabatowy:WIOSNA40
Zobacz
+
-40% przy zakupach za min. 50 zł
Online

Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:WIOSNA40
Zobacz
Do -30% na wybrane nowości
Do -30% na wybrane nowości
Rabat do -30% na wybrane nowoś... więcej»
Zobacz
+
Do -30% na wybrane nowości
Online
Stacjonarnie

Rabat do -30% na wybrane nowości z kolekcji Wiosna/Lato 2024 i wiele więcej! Oferta dostępna w sklepach stacjonarnych i na gomez.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.  

Produkt widoczny na zdjęciu nie jest objęty rabatami.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
-30% przy zakupie min. 2 sztuk
-30% przy zakupie min. 2 sztuk
Rabat 30% przy zakupie min. 2... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
+
-30% przy zakupie min. 2 sztuk
Online
Stacjonarnie

Rabat 30% przy zakupie min. 2 sztuk (z wyłączeniem kolekcji Pure Vibrance). Oferta dostępna w salonach stacjonarnych i na eolsen.pl. Szczegóły u Partnera.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
Do -40% na ulubione produkty!
Do -40% na ulubione produkty!
Rabat do 40% na wszystkie prod... więcej»
Zobacz
+
Do -40% na ulubione produkty!
Online

Rabat do 40% na wszystkie produkty ze specjalnej zakładki www.pakamera.pl/szalenstwozakupow. Odkryj niepowtarzalne produkty polskich marek w wyjątkowych cenach i ciesz się zakupami. Rabat łączy się z innymi promocjami i kodami. Szczegóły na stronie.  


Najniższa cena bransoletki ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 129 zł.  

Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 103 zł.  

Pozostałe produkty widoczne na zdjęciu nie są objęte rabatami

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
-20% na wszystko
-20% na wszystko
Rabat 20% na cały asortyment d... więcej»
Kod rabatowy:WIOSNA20
Zobacz
+
-20% na wszystko
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% na cały asortyment dostępny na naoko-store.pl, w butiku w Poznaniu (Posnania),  Warszawie (Elektrownia Powiśle) oraz Łodzi (Manufaktura). Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:WIOSNA20
Zobacz
REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować