Porzeczkowiec

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne ciasto słodko-kwaśne.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 3/4 szklanki oleju
    1/2 szklanki wody
    1,5 szklanki cukru
    1,5 szklanki mąki
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    5 jajek
    3 łyżki kakao
    1/2 kilograma sera z wiaderka
    6 łyżek cukru pudru
    1 margaryna
    2 słoiczki dżemu porzeczkowego
    1/2 litra śmietanki 36%
    4 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Porzeczkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę, olej, cukier i kakao zagotować. Białka oddzielić od żółtek. Gdy ugotowana masa ostygnie dodać żółtka i masę zmiksować.Następnie do masy dodać mąkę, proszek i sodę, zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Blaszkę wysmarować masłem, posypać bułką tartą i wylać masę. Piec 40 minut w 180 st. C.Składniki masy serowej: ser, cukier puder i margarynę dokładnie ze sobą połączyć. Upieczone ciasto podzielić na dwie części. Pierwszy blat posmarować dżemem porzeczkowym, wyłożyć masę serową, przykryć drugą częścią ciasta. Posmarować je jeszcze jedną warstwą dżemu. Śmietanę ubić z cukrem na sztywno, pokryć warstwę dżemu, schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować