W moim rodzinnym domu do porki podawane były zawsze kiszone ogórki i zupa ogórkowa lub żurek albo kwaśne mleko. Ja zapraszam dzisiaj na porkę z ogórkami i kwaśnym mlekiem. Region - Dolny Śląsk.
1.Ugotować ziemnniaki w osolonej wodzie. Miękkie dokładnie rozetrzeć. Dodać mąkę, ponownie dokładnie rozetrzeć. Ziemniaki powinny być wyraźnie klejące. Przykryć pokrywką, postawić na malusieńkim ogniu i zaparzać ok. 5 minut. I tu nie ma rady - zawsze dno garnka się przypiecze:-/
2.Przygotować okrasę: boczek drobniutko pokroić i usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć aż zrobi się złocista i miękka.
3.Zaparzone ziemmniaki wyłożyć porcjami na telerze. Każdą porcję porki okrasić boczkiem i cebulką.
4.Porkę podawać z ogórkiem kiszonym i zupą ogórkową lub żurkiem albo z kwaśnym mlekiem .
Komentarze