Porka

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

W moim rodzinnym domu do porki podawane były zawsze kiszone ogórki i zupa ogórkowa lub żurek albo kwaśne mleko. Ja zapraszam dzisiaj na porkę z ogórkami i kwaśnym mlekiem. Region - Dolny Śląsk.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaki: 1 kilogram
    - mąka pszenna: 1.5 szklanki

    - boczek wędzony: 40 dekagramów
    - cebula (większe): 3 sztuki
    - sól (do smaku): 4 szczypty
    - pieprz (do smaku): 4 szczypty
    - olej (do smażenia): 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Dania główne

Porka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować ziemnniaki w osolonej wodzie. Miękkie dokładnie rozetrzeć. Dodać mąkę, ponownie dokładnie rozetrzeć. Ziemniaki powinny być wyraźnie klejące. Przykryć pokrywką, postawić na malusieńkim ogniu i zaparzać ok. 5 minut. I tu nie ma rady - zawsze dno garnka się przypiecze:-/
  • 2. Przygotować okrasę: boczek drobniutko pokroić i usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć aż zrobi się złocista i miękka.
  • 3. Zaparzone ziemmniaki wyłożyć porcjami na telerze. Każdą porcję porki okrasić boczkiem i cebulką.
  • 4. Porkę podawać z ogórkiem kiszonym i zupą ogórkową lub żurkiem albo z kwaśnym mlekiem .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować