Porka

  • wyświetlono: 26744 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

To danie robiła mi babcia i mama w dzieciństwie. Dziś trochę już zapomniano o tej potrawie, a szkoda, bo to bardzo prosty i smaczny jednogarnkowiec.

20170404_180844
  • 3 porcje
  • 40min
  • Łatwy

Składniki

- ziemniaki: 1 kilogram
- mąka pszenna: 1 szklanka
- boczek lub słonina: 5 dekagramów
- lub śmietana z cukrem: 0.5 szklanki
- sól: 1 łyżeczka
- cebula mała posiekana: 1 sztuka

Sposób przygotowania przepisu:

Porka

  • 1. Ziemniaki zalewamy wodą, solimy. Kiedy się zagotują, wsypujemy mąkę, nie mieszamy. Gotujemy, aż ziemniaki lekko się rozgotują, a z mąki utworzy się kluch. Odcedzamy wodę (nie wylewamy, bo może będzie jeszcze potrzebna do rozrzedzenia potrawy), zostawiając w garnku ok. ¼ . Całość ubijamy pałką do ucierania ciasta (można posłużyć się też tłuczkiem lub mikserem), aż składniki połączą się w jednolitą, kleistą masę. Gdyby porka była zbyt gęsta, dolewamy jeszcze trochę wody. Polewamy skwarkami z boczku z cebulką lub śmietaną z cukrem. Porkę można jeszcze odgrzać na tłuszczu, robi się wtedy chrupiąca.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latozimaziemniakimąka pszennaobiadwiosnakuchnia polskajesieńkonkurs2010drboczek lub słonina

Komentarze

Podobne przepisy

upieczona płotka

Dodane przez: PolskaGotuje

RYBA PŁOTKA - PŁOĆ PIECZONA W FOLII w prodiżu

smaczna, delikatna płotka....SMACZNEGO!!!

Oszukane gołąbki bez zawijania

Dodane przez: ilka_86

Oszukane gołąbki bez zawijania

Kiedy śląskie gospodynie nie mają...

Comber z królika duszony w śmietanie.

Dodane przez: AnnaCh

Comber z królika duszony w śmietanie.

Comber z królika duszony w śmietanie...

Gołąbki - pierwszy kęs:)

Dodane przez: Agiatis

Gołąbki w sosie pomidorowym z szybkowaru

Od wielu lat gotuję gołąbki w szybkowarze,skraca...

Kociołek tatrzański

Dodane przez: PolskaGotuje

Kociołek tatrzański

Przepis z kuchni polskiej

Karkówka w pieczeniowym sosie

Dodane przez: 2milutka

Karkówka w pieczeniowym sosie

Wspaniałe soczyste mięsko wieprzowe...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE