Prażucha, Prażoki lub Porka ziemniaczana to danie ma kilka nazw zależnie od regionu. Jest to syte danie i bardzo smacznie. A ja jako wielkopolska - poznańska pyra uwielbiam ziemniaki pod każda postacią :)
Prażucha, prażoki, porka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy ,kroimy na ćwiartki i gotujemy w osolonej wodzie. Kiedy ziemniaki są już prawie ugotowane odlewamy z nich większą część wody , a reszte zostawiamy.
2.Do ziemniaków wsypujemy na wierzch mąkę(nie mieszamy jej) oraz 1 łyżę masła (dla lepszego smaku można dodać śmietanę 18%). Przykrywamy garnek pokrywką i całość dusimy 5 minut gotując na niewielkim ogniu aż maka się zeszkli.
3.Następnie ziemniaki w garnku ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków na gładką i kleistą konsystencję. Zostawiamy jeszczę chwilę calość na ogniu i doprawiamy do smaku solą oraz gałką muszkatałową.
4.Boczek kroimy na małe kawałki i wytapiamy go na gorącej patelni. Później dodaj łyżkę masła i wrzuć posiekaną cebulę ,aż do zeszklenia.
Prażuchę ziemniaczaną nakładamy na talerz i podajemy z boczkiem.
Komentarze