Prażucha, Prażoki, Porka ziemniaczana

4.92 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 50 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Prażucha, Prażoki lub Porka ziemniaczana to danie ma kilka nazw zależnie od regionu. Jest to syte danie i bardzo smacznie. A ja jako wielkopolska - poznańska pyra uwielbiam ziemniaki pod każda postacią :)

  • 50 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    0,5 szklanki mąki pszennej
    1 łyżka soli
    300 gramów boczku wędzonego,
    1 cebula
    2 łyżki masła,
    odrobina gałki muszkatołowej (można ją pominąć)
    (opcjonalnie 2 łyżki śmietany 18%)
Wystaw ocenę:

4.92 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Prażucha, prażoki, porka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ziemniaki 1. Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy ,kroimy na ćwiartki i gotujemy w osolonej wodzie. Kiedy ziemniaki są już prawie ugotowane odlewamy z nich większą część wody , a reszte zostawiamy.
  • ziemniaki 2. Do ziemniaków wsypujemy na wierzch mąkę(nie mieszamy jej) oraz 1 łyżę masła (dla lepszego smaku można dodać śmietanę 18%). Przykrywamy garnek pokrywką i całość dusimy 5 minut gotując na niewielkim ogniu aż maka się zeszkli.
  • ziemniaki 3. Następnie ziemniaki w garnku ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków na gładką i kleistą konsystencję. Zostawiamy jeszczę chwilę calość na ogniu i doprawiamy do smaku solą oraz gałką muszkatałową.
  • boczek 4. Boczek kroimy na małe kawałki i wytapiamy go na gorącej patelni. Później dodaj łyżkę masła i wrzuć posiekaną cebulę ,aż do zeszklenia.
    Prażuchę ziemniaczaną nakładamy na talerz i podajemy z boczkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Cebula Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować